Beroš: Epidemija je multidimenzionalni izazov. Građane pozivam da u slučaju pojave mentalnih poteškoća zatraže psihološku pomoć

Ministar zdravstva Vili Beroš u srijedu je izvijestio da je 136 tisuća brzih antigenskih testova na koronavirus distribuirano pružateljima usluga smještaja starijim osobama i osobama s invaliditetom te zdravstvenim ustanovama.

Uz prethodno distribuiranih 14 tisuća, ukupno je distribuirano 150 tisuća brzih testova, istaknuo je Beroš na sjednici Vlade.

Iznio je i podatak da je među zdravstvenim djelatnicima zabilježeno 1649 aktivnih slučajeva covida-19, 951 djelatnik je u samoizolaciji, a 7810 ih je ozdravilo.

Ministarstvo zdravstva proteklih je dana zatražilo izvješća zdravstvenih ustanova o opsegu reduciranog hladnog pogona i rada u specijalističko-konzilijarnoj djelatnosti, načinu osiguranja dostupnosti djelatnika te o načinu vođenja evidencije o zdravstvenim radnicima koji su preboljeli covid-19.



Ministar je izvijestio i da Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Varaždinskoj županiji provodi brzo antigensko testiranje za djelatnike velikih tvrtki, gdje bi moglo biti testirano do 10 tisuća radnika.

Najavio je i da će Međimurska županija dobiti dodatnu organizacijsku i materijalnu podršku od  Ministarstva zdravstva. S tim u vezi dogovorena je mobilizacija dodatnih kadrova u regijama manje zahvaćenima epidemijom.

Na jutrošnjem sastanku ekspertne skupine Kriznog stožera Ministarstva zdravstva definirani su koraci u daljnjoj nabavi respiratora, dodatnom zbrinjavanju pacijenta u zdravstvenim ustanovama te psihološkom savjetovanju zdravstvenih radnika u svrhu prevencije sindroma sagorijevanja i drugih psihičkih poteškoća.

“Epidemija je multidimenzionalni izazov. Strah od zaraze, strah za bližnje i strah od neizvjesnosti mogu utjecati na mentalno zdravlje. Građane pozivam da se u slučaju pojave mentalnih poteškoća zatraže psihološku pomoć“, kazao je Beroš te podsjetio da u sklopu Klinike za psihijatriju i psihološku medicinu KBC-a Zagreb djeluje Centar za krizna stanja, dostupan od 0 do 24 sata.

Komentari