Beroš: Cijepljene je najbolji način za izlazak ove krize

Screenshot

Proboj koronavirusa u bolnički sustav i smrt pacijenta u riječkom KBC-u ministar zdravstva Vili Beroš iskoristio je kako bi još jednim upozorio na važnost toga da u zdravstvenom sustavu, posebno u bolnicama, bude čvrst zid protuepidemijskih mjera.

Primjer preminulog pacijenta u riječkom KBC-u pokazuje da 100 postotne sigurnosti nema, rekao je Vili Beroš. Naglasio je i kako je najvažnije da su djelatnici KBC-a u Rijeci postupili na pravi način i da su epidemiolozi onemogućili daljnje širenje virusa. Istaknuo je da su ostali pacijenti stabilno te da u ovom trenutku nema više ugroze za daljnje širenje virusa.

Mediji navode kako je 76-godišnji pacijent koji je u riječki KBC primljen zbog liječenja karotidnih arterija bio na dolasku ‘negativan’ te cijepljen s obje doze, a pet dana nakon dolaska je dobio koronu i umro.

Za današnji, 600-ti dan epidemije COVID-a u Hrvatskoj – Beroš je rekao da imamo visok broj novozaraženih, nešto ispod dvije tisuće, te dodao da je u tih 600 dana 8877 osoba umrlo od COVID-a. Kazao je da je to bilo vrijeme odricanja i restrikcija, ali da smo naučili kako se boriti protiv virusa.


“Cijepljenje je, naglašavam ponovno, najbolji način za izlazak iz ove krize i danas imamo 15 preminilih, od kojih je troje cijepljenih, a 12 ih nije bilo cijepljeno. To su podaci koji moraju doprijeti do naših glava”, rekao je.

Za prosvjede pred njegovom kućom, a potom i pred kućom ravnateljice Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” Alemke Markotić zbog ograničenja posjeta bolesnoj djeci tijekom pandemije, Beroš je rekao kako je u demokratskom društvu izražavanje kritike u redu, no i poručio: Kritika, međutim, također ima svoja ograničenja. Uznemiravanje obitelji, bližnjih, naše djece, starijih, nije prikladno.

“Ako postoje problemi moramo razgovarati, ali ne na način da se ometa privatnost i onih koji s tom problematikom nemaju nikakve veze. Ravnatelji, poštujući kriterije epidemiologa za garanciju sigurnosti, za najranjivije skupine, djecu, starije i bolesne odlučuju koliko će roditelji moći boraviti sa svojima”, zaključio je Beroš.

Također je rekao da ga zbog prosvjeda nije strah, već da osjeća nelagodu zbog svoje djece. Beroš je novinarima izjavu dao na izbornom saboru HVIDRA-e, a sudionike skupa je pohvalio jer su svi imali covid potvrde te je poručio da se hrvatska danas tako brani.

Komentari