Beroš: Brojke nisu dobre, ali je klinička slika oboljelih blaža

Screenshot

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak na sjednici Vlade da smo u proteklih tjedan dana zabilježili dosad najveći broj novozaraženih od koronavirusa i da brojke nisu dobre, ali je odnosu na početak epidemije klinička slika oboljelih blaža.

U Hrvatskoj je od početka epidemije zabilježeno 8889 pozitivnih osoba, a trenutno imamo 2352 aktivna bolesnika. Testirano je ukupno 157.387 osoba,

“U proteklih tjedan dana zabilježili smo dosad najveći broj novozaraženih na dnevnoj i tjednoj razini. Brojke nisu dobre, ali u odnosu na početak epidemije klinička slika je blaža”, rekao je Beroš.

Od aktivnih slučajeva 174 osobe su na bolničkom liječenju, što je 7,4 posto od ukupnog broja inficiranih, a na respiratoru je 10 bolesnika, što je 0,4 posto od inficiranih, odnosno 5,8 posto od ukupno hospitaliziranih.

Budući da se rizik prijenosa može ozbiljno smanjiti odgovornim ponašanjem, Beroš je ponovno pozvao građane na dosljedno pridržavanje propisanih mjera.

Napomenuo je kako je u zadnjih tjedan dana oboljelo i 87 soba zaposlenih u zdravstvenom sustavu, a u samoizolaciji je 631 zdravstveni djelatnik.

Beroš je rekao da je bolnicama poslana nova uputa o aktivnijem uključivanju povjerenstava za bolničke infekcije u definiranje uvjeta za posjete roditelja djeci, kako bi se dopustile posjete u što većoj mjeri i sa što je moguće dužim vremenskim trajanjem, u skladu s epidemiološkim preporukama i infrastrukturnim mogućnostima ustanove.

Komentari