BEROŠ UPOZORAVA: Broj zaraženih stagnira, ali COVID je i dalje prisutan

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 1767 pozitivnih PCR testova i 1108 brzih antigenskih testova, rekao je u četvrtak na sjednici Vlade ministar zdravstva Vili Beroš, upozorivši da je COVID i dalje prisutan iako u Hrvatskoj stagnira broj zaraženih.

U odnosu na prošli četvrtak danas bilježimo pad broja novozaraženih za 11,62 posto. Na bolničkom je liječenju 651 osoba, od kojih 37 na respiratoru, prenosi HRT.

– Broj hospitaliziranih u bolničkom sustavu stagnira, a svakodnevno se hospitalizira u prosjeku sedamdesetak novih pacijenata, većinom s težom i teškom kliničkom slikom, dodao je Beroš.

Ustvrdio je da bolničke ustanove mogu i dalje postupno smanjivati ukupne kapacitete namijenjene za liječenje pacijenata s COVID-om kako bi u što većoj mjeri pružale usluge svim pacijentima kojima je potrebna bolnička zdravstvena zaštita.



Zaključno s jučerašnjom danom utrošena je 5.225.571 doza cjepiva, pri čemu je najmanje jednom dozom cijepljeno 70,69 posto stanovništva, a dodatnom 27,24 posto odraslog stanovništva.

U Hrvatskoj raste udio varijante virusa BA.2

Beroš je upozorio da je COVID i dalje prisutan jer brojevi novozaraženih rastu diljem Europe, iako je procijepljenost u EU-u dobra, a na dodatan oprez poziva se zbog velikog priljeva raseljenog stanovništva iz Ukrajine i niske stope procijepljenosti u europskom susjedstvu, posebno Africi.

ECDC, napomenuo je Beroš, ističe da incidencija bolesti u EU-u raste pa se očekuje porast broja hospitalizacija i potencijalni porast broja smrtnih slučajeva.

U Hrvatskoj, koja bilježi stagnaciju broja novih slučajeva, raste udio varijante virusa BA.2, koja se trenutačno nalazi u 43 posto uzoraka.

Pojava hibridne delta varijante koronavirusa zasad ne predstavlja opasnost u Hrvatskoj, ali je upozorenje na sposobnost i mogućnost dodatne rekombinacije sojeva.

S obzirom na to da su takvi slučajevi zabilježeni u Francuskoj, Danskoj, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji, koje su znatno ublažile mjere, Beroš ponavlja da je i dalje najučinkovitiji način očuvanja zdravlja zadržavanje opreza, poštovanje preporuka epidemiologa i cijepljenje.

Istaknuo je da dodatna doza predstavlja najjaču zaštitu i da dodatnog cjepiva ima dovoljno, kao i četvrte doze za imunokompromitirane osobe.

 

Komentari