Beroš: Bolnice mogu direktno nabavljati lijekove

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je kazao da se problem isporuke lijekova intezivno rješava. Naglasio je kako njegovi državni tajnici, pomoćnici u Ministarstvu financija kao i sama Vlada rade na rješavanju tog problema da hrvatski bolesnici ne bi ostali uskraćeni za lijekove. 

Beroš je istaknuo kako je prošli tjedan poslan dopis svim bolnicama. U dopisu stoji, kazao je Beroš, da bolnice mogu direktno nabavljati lijekove, posebno one za onkološke bolesnike.

“Ta mogućnost im je na raspolaganju, oni direktno mogu naručiti lijekove, nema to veze s bolničkim limitima. Svim ravnateljima stoji ta mogućnost na raspolaganju”, poručio je Beroš.

Ministar zdravstva istaknuo je kako osobno zove ravnatelje da provjeri stanje s lijekovima u bolnicama i nitko mu nije kazao da zbog neisporuke lijekova postoji životna ugroza za ikojeg pacijenta.



Rekao je da su ga pojedini ravnatelji upozorili na određene probleme s isporukom lijekova.

Dug premašio šest i pol milijardi kuna

Sastanak predstavnika Ministarstava zdravstva i financija te Zavoda za zdravstveno osiguranje s predstavnicima veledrogerija i ljekarni prije dva dana nije donio konkretno rješenje za nagomilane dugove zdravstva za lijekove, iako su ga obje strane ocijenile konstruktivnim.

Taj dug prošli je tjedan premašio šest i pol milijardi kuna zbog čega su neke veledrogerije obustavile dostavu lijekova bolnicama.

Ministar financija Zdravko Marić tada je rekao da je sastanak bio dobar i konstruktivan.

“Ideja ovog današnjeg sastanka je da otpočnemo dijalog, koji će se nastaviti u idućim tjednima, a sama svrha ovog dijaloga je da sve strane osiguraju normalno poslovanje. I mi sa svoje strane trebamo učiniti sve, koliko je moguće, da podmirimo dugove i učinimo sve da ovi dugovi ne rastu. Naravno da je reforma zdravstvenog sustava potrebna”, poručio je Marić.

Rekao je kako na sastanak nije došao s konkretnom financijskom ponudom jer se nastali dug ne može smanjiti nikakvom kratkoročnom mjerom, već su nužna dugoročan rješenja.

Istaknuo je kako je na razini vlade otvoren dijalog oko dugoročnih mjera koje znače temeljitije restrukturiranje sustava te da je cilj doći do točne dinamike financijskih transfera iz Državnog proračuna dobavljačima tijekom godine.

Kazao je kako je cilj da transferi iz HZZO-a u okviru financijskih mogućnosti budu redovni kako se ne bi kumulirao dodatni dug i dodatni dani neplaćanja bolnica i ljekarni, koje su donedavno bile u zakonskim rokovima plaćanja od 60 dana, što je sada probijeno, prenosi HRT.

 

Komentari