Beroš: Bolnica u Stubičkim Toplicama mogla bi postati covid bolnica

Bolnica u Stubičkim Toplicama/Robert Anic/PIXSELL

Na radnom sastanku s predstavnicima Županije i ravnateljem Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice bio je u petak ministar Vili Beroš.

Razgovarali su o tome što ih eventualno čeka u nastavku epidemije koronavirusa koja ugrožava sve više građana.

“Razgovarali smo o ulozi ove Ustanove kao jednog sekundarnog centra za tretiranje bolesnika koji su covid pozitivni za područje ove županije, ali isto tako, ukoliko bude potrebno, i za područje Grada Zagreba. Razgovarali smo o svim elementima koji je potrebno, na neki način, odrediti i napraviti da to sve funkcionira na zadovoljavajući način, o svim izazovima koji su pred nama.

Spomenut ću da je ova bolnica, zbog vrlo specifičnih okolnosti, već jednom bila u prilici biti covid-19 bolnica. Sad je to iza nas kao što se nadamo da će u skoro vrijeme i ova globalna epidemija biti iza nas, međutim brojevi novozaraženih na dnevnoj razini u Hrvatskoj nam rastu, sad su već preko 2700 nekoliko dana što zasigurno ukazuje na to da će broj hospitaliziranih osoba rasti. Isto tako, njima ćemo nastojati pružiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu, međutim, kada budu u zadnjoj fazi svog oporavka trebaju na neki način adekvatan zdravstveni tretman, tako da smo razgovarali u tom kontekstu o ulozi ove ustanove u našoj borbi protiv covid”, rekao je ministar Vili Beroš i dodao da je razgovor bio konstruktivan, piše Zagorje.com.


O kapacitetima u tri postojeća objekta još nisu razgovarali.

“Po potrebi ćemo iskoristiti ove kapacitete kao i sve druge na raspolaganju u hrvatskom zdravstvenom sustavu”, rekao je ministar i odgovorio na kašnjenje nalaza. S obzirom na to da nitko nije očekivao ovako veliki broj zaraženih, sugerirano mu je da i ova županija nabavi takav jedan aparat.

“Ali sve to skupa treba sagledavati u kontekstu dolaska brzih testova koji će nam vjerojatno pomoći u testiranju onih koji su najpotrebitiji, a to su oni s izraženim kliničkim simptomima, tako da vjerujem da će situacija od ponedjeljka kada dolaze prve veće količine u Hrvatsku, biti puno lakše”, zaključio je ministar Beroš.

Komentari