BERNARDIĆEV ČOVJEK S ISKUSTVOM Politički preobraćenik s kaznom Općinskog suda i Povjerenstva za sukob interesa koji voli skupljati nekretnine i davati savjete novinarima

Dio programa SDP-a usmjeren je na ideologiju i svjetonazor, a u fokusu je i jačanje položaja i ravnopravnost žena hvale se iz te stranke. No onda je Davor Bernardić dao izjavu za i saznalo se kako unatoč želji da se pokažu modernom i progresivnom strankom, drugačijom od ostalih, među deset koordinatora izbornih jedinica nema niti jedne žene.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić imao je više nego zanimljivo objašnjenje za tu situaciju. Rekao je kako ‘koordinatorstvo nije za eksperimentiranje. Taj posao moraju obaviti dokazani operativci na terenu. Ivana Marković, kao i ostale kolegice, svakako će dobiti svoju šansu, jer ja istinski vjerujem u rodni paritet i da ženama treba dati priliku svugdje gdje mogu dati konkretan doprinos’.

Dok je seksist šef SDP-a sve je to normalno

To je izazvalo salvu komentara, ali iznijelo na vidjelo kako u SDP-u žene uopće ne smatraju ravnopravnima jer osim što nemaju žena koordinatorica, jedva imaju tri članice Predsjedništva, tek 30 posto Glavnog odbora te stranke čine žene, a SDP je samo jednu zastupnicu predložio kao šeficu parlamentarnog odbora u Saboru.

Međutim, Bernardić sam kaže da je iznio nespretnu izjavu, a za medijske napade za seksizam optužio je naravno HDZ i male stranke. Naravno, Forum žena ni ovog puta nije reagirao na Bernardićev seksizam kao ni onda kad je između četiri kandidata za nasljednika Zorana Milanovića u Saboru između tri žene izabrao muškarca. Ali FŽ SDP-a poznat je po šutnji kad su im šefovi u strankama seksisti. Onda je to ok.



Kad je stranački alfa mužjak seksist onda Forum žena SDP-a šuti. I nije prvi put da je tako.

Čovjek s iskustvom, a ne eksperiment

I dok predsjedniku SDP-a žene nemaju iskustva za biti koordinatori, jedan čovjek ima. Tako je SDP koordinator za parlamentarne izbore Mladen Kešer. Kešer je dugogodišnji načelnik općine Kalnik. Ovaj SDP-ovac u imovinskoj kartici ima upisanih 279 nekretnina.

Kalnik je minijaturna općina u Koprivničko-križevačkoj županiji koja je, prema popisu stanovništva iz 2001. imala samo 1611 stanovnika. Načelnik te općine je upisao gotovo 900 tisuća eura štednje, suvlasnik je nekoliko tvrtki, a kako on sam tvrdi, ostale općine mu duguju 8 i pol milijuna kuna.

Lokalni šerif Mladen Kešer posjeduje 279 nekretnina u svojoj minijaturnoj općini

No to nije sve. Tako je nedavno Općinski sud kaznio tvrtku šefa županijskog SDP-a i načelnika Kalnika Mladena Kešera te direktoricu u njegovoj tvrtki Danijelu Modrić.

Riječ je o društvu Consulting projekt plus zbog koje je Kešer već kažnjavan u postupcima pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa jer je kao načelnik općine s njom poslovno surađivao.

Sud proglasio krivima i kaznio tvrtku predsjednika SDP-a i direktoricu

Ovaj put tvrtka i direktorica proglašeni su krivima i kažnjeni jer Financijskoj agenciji nisu u zakonski određenom roku dostavili financijske izvještaje za proteklu poslovnu godinu.

Consulting je kažnjen s 2000 kuna, a direktorica s 300 kuna. Danijela Modrić priznala je krivnju i navela kako nisu na vrijeme dostavili izvještaje zbog određenih problema, među ostalim i s Poreznom upravom.

Ali, kao političar s iskustvom i naravno povjerenjem Davora Bernardića, Kešer nije stao na tome već je uredniku Danice.hr slao poruke s nečim što izgleda kao zahtjev za promjenom pisanja o njegovim radnjama.

Naime, Danica.hr kao brzorastući i nadasve ozbiljni lokalni medij javnost često svoje čitatelje upoznaje sa svim bitnijim lokalnim događajima. Mladenu Kešeru takvo pisanje izgleda nije sjelo.

No nije to prvi put da SDP-ovci s iskustvom urednike i novinare lokalnih medija savjetuju kako će pisati o njima ili šefu stranke. Tako je navodno po pisanju Zadarskog lista glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas, još jedan Bernardićev iskusni SDP-ovac,  nazvao glavnog urednika kako bi ga savjetovao kako da piše o Zoranu Milanoviću.

Optužio policiju za represiju jer je alkoholiziranim vozačima oduzela vozačke

No to nije sve. Kešer je kao odgovorni čelnik parlamentarne stranke i predsjednik županijskog ogranka SDP-a i načelnik Kalnika zaratio tako ni manje ni više s policijom.

Naime, po mišljenju načelnika policija je provodila represiju nad stanovnicima njegove općine jer su za Vincekovo u općini Kalnik četvorici vozača pod utjecajem alkohola oduzeli vozačke dozvole.

Šef županijskog SDP-a napao policiju jer je pijanim vozačima u subotu navečer uzimala vozačke

Tko je Mladen Kešer

Kešer je dakle najbogatiji političar u Koprivničko-križevačkoj županiji, politički preobraćenik, nekoć HSS-ovac, potom član Demokratskog centra, a sada SDP-ovac koji je, unatoč tome što je službeno objavio da povlači kandidaturu na unutarstranačkim izborima, ipak postao član Glavnog odbora.

Kešer je i predsjednik ili član niza različitih udruga, od udruge vinogradara, preko kulturno-umjetničkog društva, do Nadzornog odbora Nogometnog kluba Kalnik, u kojem je trener Željko Car, ujedno i komunalac u Općini.

No prvi put je Kešer je u nacionalne medije došao kad je saborski zastupnik Hrvoje Runtić nakon odlaska iz Živog zida optužio Ivana Vilibora Sinčića da je primao sumnjive uplate novca za financiranje izborne kampanje.

Runtić je, podsjetimo, javno prozvao Ivana Vilibora Sinčića i Ivana Pernara da su primali nelegalne kuverte s novcem, a onda bi angažirali ljude od povjerenja da dio tog novca uplate na račun kako bi se “pokrpale rupe”. Tada je isplivalo i ime kalničkog načelnika koji je navodno organizirao i preko drugih osoba zaposlenih u općini ili u općinskim poduzećima donirao Živi zid.

Kešer je sve navode odbacio. “Ne mogu govoriti o tome jer ništa ne znam. Pa vjerojatno su to simpatizeri Živog zida koji je kod nas dobio mnogo glasova. Nisam ni u kakvim posebnim odnosima sa Živim zidom, Sinčić je tu bio na Danu općine”, rekao je tada. Sumnje da je za taj posao angažirao Danijelu Modrić koja radi u njegovim tvrtkama odbacio je rekavši “Ne, ne mogu biti povezani sa mnom. Danijela Modrić ne radi u Velkomu”.

Komentari