Bernardić se nada da sustav neće zakazati i da nema razloga za histeriju

Bruno Konjevic / CROPIX

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je u utorak nakon što je u Hrvatskoj potvrđen prvi oboljeli od koronavirusa kako se nada da će sve službe nadležne za sprječavanje zaraze adekvatno reagirati i da sustav neće zakazati, ustvrdivši da nema razloga za paniku ni histeriju.

“Mislim da se ovo neće pretvoriti u veću epidemiju i očekujem da ćemo kao država biti spremni i da ćemo biti spremni odgovoriti na sve izazove”, rekao je Bernardić novinarima nakon tribine o GUP-u Grada Zagreba. Čelnik SDP-a pozvao je pritom građane da se pridržavaju uputa koje ćemo svi zajedno dobivati kako bi se smanjio rizik od zaraze.

Za ministra zdravstva Vilija Beroša rekao je da je angažiran, što drži da je “dobro”, a nada se da sustav neće zakazati.

Činjenica je, dodao je Bernardić, da se ministar zdravstva zbog te angažiranosti ne može baviti dugovima u zdravstvenom sustavu, listama čekanja i iseljavanjem liječnika. Zaključio je da je to “jedan drugi problem koji je već dulje vrijeme osobina ove Vlade, no u konkretnom slučaju ministar je angažiran i to je dobro.



Za glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića koji je zbog članstva u masonskoj organizaciji podnio ostavku nakon čega ga je Vlada razriješila, Bernardić je rekao da on nije radio dobro svoj posao pa sumnja da će u tom sustavu nastaviti odgovorno raditi svoj posao na bilo kojoj funkciji.

SDP već dvije godine upozorava da se Hrvatska guši u korupciji

Bernardić je naglasio da SDP već dvije godine upozorava na to da se Hrvatska guši u korupciji, da je 14 ministara moralo otići zbog sumnje na korupciju i da se Plenkovićeva Vlada održava zahvaljujući njoj.

“Imali smo je slučaj u kojem je državni odvjetnik koji već neko vrijeme ne radi svoj posao, selektivno pristupao određenom postupku, ispitujući svjedoke kad je to njemu odgovaralo, dok s druge strane nije našao za shodno ispitati svjedoke i aktere tajnih sastanaka u Vladi, u aferi Borg, najvećoj korupcijskoj aferi u povijesti Hrvatske”, rekao je.

Iz Agrokora je, nastavio je Bernardić, izvučeno nekoliko stotina milijuna kuna i strpano u džepove raznih savjetnika koji su pisali taj zakon. Ustvrdio je pritom da je potvrdu tome dao premijer Andrej Plenković jer je zbog afere Borg smijenio Antu Ramljaka, Martinu Dalić i pozvao savjetnik da vrate novac. “Jelenić u tom konkretnom slučaju nije postupao da ja smatram da on u tom sustavu ne može dobro raditi svoj posao”, zaključio je Bernardić.

Upitan hoće li SDP regulirati pravila oko imovinskih kartica i sigurnosnih provjera, rekao je da imovinske kartice treba jače kontrolirati, a to je sve dio antikupcijskog paketa kojim se SDP želi boriti protiv “nikad raširenije korupcije u ovoj zemlji koju je obilježila nikad gora korupcijom opterećena vlast”.

Komentari