Bernardić s Holy, Grčićem, Lalovcem, Vukasom i Vidovićem ide po pobjedu na parlamentarnim izborima?

“Apsolutno krećem u borbu za premijersko mjesto. SDP se priprema za parlamentarne izbore za što smo već oformili izborni stožer”, izjavio je u ponedjeljak predsjednik SDP-a Davor Bernardić koji je istodobno kategorički odbio mogućnost stvaranja velike koalicije s HDZ-om.

U SDP-u kažu da se Bernardić doista nakon rujanskih izbora vidi u ulozi premijera te da se ozbiljno priprema za preuzimanje vlasti. U stranci se već znaju obrisi vlade u sjeni, a poznato je i tko će biti predsjednik Sabora ako SDP uspije formirati većinu. Nekoliko Bernardićevih bliskih suradnika tvrdi da će to biti Davorko Vidović i da je o tome već razgovarao s njim.

“SDP-u postoje dvije osobe kojima se Bernardić osjeća dužan jer su ga podržavale i onda kad je većina u Predsjedništvu smatrala da treba otići s čela stranke. To su Vidović i Erik Fabijanić, predsjednik Glavnog odbora SDP-a”, rekao je jedan od visokopozicioniranih SDP-ovaca s kojima Bernardić tješnje surađuje.

Stranačka pomirba

U planu raspodjele dužnosti, ako SDP osvoji vlast na idućim izborima, Fabijanić bi mogao računati na visoku poziciju u Saboru, i to na mjestu potpredsjednika Sabora ili predsjednika Kluba zastupnika SDP-a.



Kada je riječ o Vladi, svi su naši sugovornici uvjereni da će važno mjesto u njoj imati Boris Lalovac, ministar financija u mandatu Vlade Zorana Milanovića. Od Milanovićevih kadrova, Bernardić bi u svoju vladu uveo još samo Joška Klisovića kojega svi naši sugovornici vide kao dobrog budućeg ministra vanjskih poslova, no neki od njih napominju da bi za tu dužnost mogao biti zainteresiran i Domagoj Hajduković, predsjednik Osječko-baranjske županijske organizacije.

“Kad je Vlada u pitanju, Bernardić sigurno neće ići na politiku stranačke pomirbe. U njoj također ne treba očekivati prve stranačke violine. Bernardić će se zaštititi izborom ljudi, i to tako da će u Vladi okupiti otvorene ljude, one koji imaju socijaldemokratski štih, koji su u javnosti prepoznati kao profesionalci, ali imaju i organizacijske sposobnosti”, objašnjava osoba iz vrha stranke i u tom kontekstu navodi dr. Josipa Ticu, profesora na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, koji sada vodi SDP-ov Savjet za gospodarstvo.

Kao sigurna imena kojima će Bernardić ponuditi mjesta u Vladi, ako dođe u takvu priliku, spominju se samo Lalovac i Tica. Jedan od Bernardićevih bliskih suradnika kaže kako se u slučaju SDP-ove pobjede na parlamentarnim izborima može očekivati interes Zorana Milanovića za ministre čiji su resori u ingerenciji predsjednika Republike te da ne treba isključiti da bi se Bernardić mogao konzultirati oko tih imena. To bi bili vanjski poslovi, gdje bi se zasigurno složili oko Klisovića, te obrana za koju je navodno zainteresiran Franko Vidović.

Očekuje se da bi Bernardić na mjesto ministra unutarnjih poslova postavio osobu u koju ima maksimalno povjerenje (kao Andrej Plenković u Davora Božinovića) i neki tu vide sadašnjeg glavnog tajnika SDP-a Nikšu Vukasa. Funkciju u Vladi trebao bi imati i Branko Grčić, predsjednik Središnjeg savjeta SDP-a, koji je u Milanovićevoj Vladi bio zadužen za europske fondove.

Resor zdravstva

Resor znanosti i školstva mogao bi dobiti Emil Tafra, profesor na Fizičkom odsjeku PMF-a, dok u zdravstvu (ali ne nužno i na funkciji ministra) naši sugovornici vide Danka Velimira Vrdoljaka, šefa na Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice i voditelja SDP-ova Savjeta za zdravstvo.

Iz razgovora s Bernardićevim bliskim suradnicima proizlazi da svoje mjesto u Vladi, u slučaju da SDP na jesen osvoji vlast, može očekivati i Mirela Holy, ministrica okoliša u Milanovićevoj Vladi koju je naslijedio Mihael Zmajlović. Takozvani pobunjenici, četiri suspendirana člana Predsjedništva SDP-a koji su svojedobno pokrenuli peticiju za smjenu Bernardića – Mihael Zmajlović, Siniša Hajdaš Dončić, Peđa Grbin i Vedran Babić, ne spominju se u novim kadrovskim križaljkama. Jedna od funkcija u Saboru čeka i Arsena Bauka, a svi naši sugovornici izdvajaju Peđu Grbina kao najvrednijeg SDP-ova zastupnika koji je i u vrijeme najžešćih sukoba u stranci radio kao da je sve u najboljem redu, ali nitko ne zna namjerava li mu stranački šef povjeriti kakvu značajniju dužnost.

“Treba gledati u Savjet SDP-a u kojemu djeluje više od 300 ljudi. Imamo 24 savjeta, a u svakom djeluje od 10 do 30 ljudi. Tu je puno stručnih i kvalitetnih ljudi i smatram da je to rezervoar iz kojega će Bernardić najviše pecati “, kaže jedan od visokih dužnosnika SDP-za Jutarnji list.

Komentari