Bernardić: Restart koalicija će uvjerljivo pobijediti i formirati novu hrvatsku vladu

Foto: Robert Fajt / CROPIX

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je u utorak u Karlovcu iz 7. izborne jedinice, da će Restart koalicija sama osvojiti dovoljno glasova za stabilnu većinu i formiranje vlade.

Predsjednik SDP-a i lider Restart koalicije Bernardić je u Karlovcu održao konferenciju za novinare o pripremama za parlamentarne izbore, na kojoj je sudjelovao i Zlatko Komadina, koordinator SDP-a za 7. izbornu jedinicu.

“Jasno je već sada da će na izborima 5. srpnja Restart koalicija uvjerljivo pobijediti i da ćemo formirati novu hrvatsku vladu“, ustvrdio je Bernardić.

Upitan je li moguća postizborna koalicija Restart koalicije s Miroslavom Škorom ili Andrejom Plenkovićem, Bernardić je kratko odgovorio: “Ne”.



Nositelj liste za 7. izbornu jedinicu Zlatko Komadina rekao je da se ona proteže od Jadrana do Jaruna, u tri županije, te predstavlja Hrvatsku u malom.

“Vjerujem da ćemo u ovoj jedinici imati dobar rezultat jer ljudi ovdje žele promjene, a SDP se konsolidira, okuplja i prava je alternativa sadašnjoj vlasti“, dodao je.

Upitan o protukandidatima iz HDZ-a u toj izbornoj jedinici, ministru Tomi Medvedu i bivšoj ministrici Nadi Murganić, Bernardić je rekao: “Naš je župan Komadina jači od Medveda“. Za Nadu Murganić kazao je da je “sve o njoj rekao predsjednik Vlade Plenković kad ju je smijenio s mjesta ministrice zbog nesposobnosti“.

Bernardić je za Karlovac rekao kako je pod vlašću HDZ-a gospodarski zapušten i zapostavljen, iako je bio industrijski gigant, pokretač ovog kraja, dodavši da je Karlovačka županija jedna od najsiromašnijih županija u Hrvatskoj.

“Suštinski problem Hrvatske je da je iz zemlje u mandatu ove vlade otišlo preko 150.000 ljudi, pretežno mladih i zato je Hrvatskoj potreban novi početak, restart i Restart koalicija“, dodao je.

Ocijenio je kako je koronakriza pokazala da Hrvatska ne može živjeti samo od turizma, već joj treba proizvodna samodostatnost i industrija, što će stvoriti i uvjete za dostojan život mladih te umirovljenika.

Bernardić je naveo i da je odgovornost ranijih HDZ-ovih vlada “za pljačku i privatizaciji devedesetih godina i za korupciju“, te ustvrdio kako se premijer Plenković i u ovoj vladi zbog sumnje na korupciju, morao odreći 11 svojih ministara. Dodao je da se “vlast kroz posljednje četiri godine održavala zahvaljujući političkoj korupciji“.

Dođe li SDP na vlast, rekao je, uvest će digitalizaciju i transparentnost, zakon o podrijetlu imovine, reformirati pravosuđe, te uspostaviti porezni USKOK, jer je Hrvatska to zaslužila.

Bernardić je i u Karlovcu rekao da je “nacionalna izdaja“ sporazum Hrvatske s mađarskim MOL-om da se hrvatska nafta odvozi u mađarske rafinerije na preradu, a ne u sisačku ili riječku rafineriju.

“To je možda najveća afera u povijesti Hrvatske, a to je nešto zbog čega su morali otići i Ivo Sanader i Tomislav Karamarko“, izjavio je Bernardić.

U vezi s mogućim uvidom u novinarsku korespondenciju u njihovoj zatvorenoj grupi, također vezano za temu Ine, Bernardić je rekao kako misli da je to sada “jeftini trik preusmjeravanja pažnje s afere veleizdaje hrvatskih nacionalnih interesa na nešto drugo“.

Predsjednik Županijske organizacije SDP-a Ivan Vuković rekao je da je promjena na vlasti potrebna Karlovačkoj županiji da bi se povela briga o razvoju poljoprivrede, drvoprerađivačke industrije, da bi se revitalizorala nizinska pruga na dionici Oštarije-Rijeka i slično, te da je ono što SDP nudi svima novi početak.

Komentari