Bernardić i Jandroković se prepucavali oko proračuna i plaća: “Ja ću pokazati svoju, ali pokažite i vi vašu”

Hrvatski sabor u četvrtak je većinom glasova izmijenio ovogodišnji državni proračun, čiji se ukupni prihodi povećavaju za 1,6 milijardi kuna, na 137,7 milijardi, dok se rashodi smanjuju za 1,3 milijarde, na 139 milijardi kuna.

Najznačajnija povećanja odnose se na osiguranje dodatnih sredstava za zaposlene (494,2 milijuna kuna), povećanje izdvajanja za mirovine (849,6 milijuna), financiranje prve faze terminala za ukapljeni prirodni plin na Krku (350 milijuna), povećanje rashoda za prava iz sustava socijalne skrbi te za sanaciju ustanova u zdravstvu. Najznačajnija smanjenja odnose se na uštede na kamatama (797 milijuna) i smanjenje za naknade aktivne politike zapošljavanja (151 milijun kuna).

Oporba nije bila zadovoljna s proračunom. Oštar je bio Nikola Grmoja.

“Degradirali ste sustav i pokazali ste da vas nije briga za hrvatske građane već samo za lopovsku vladavinu”, kazao je Grmoja. “Učiteljima nećete platiti dane koji su u štrajku, a vi ste stalno u štrajku, osim petkom kad su vam ručice u zraku”, dodao je.



Tko ima veću plaću

Proračun je krizitirao i Davor Bernardić, koji misli da nije dovoljno rastrošan.

“Rugate se građanima, sindikatima i učiteljima. Kažete da nema novaca za povećanje plaća učiteljima, ali bilo je za povećanje plaća predsjedniku Hrvatskog sabora i predsjedniku Vlade za 4000 kuna mjesečno”, rekao je SDP-ov Davor Bernardić u četvrtak u Saboru.

Na to je reagirao predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekavši da je njegova plaća ista kao što je bila i prije reforme jer mu jedno dijete više nije prijavljeno na plaći.

“Molim vas da ne iznosite neistine, ovo je neugodno i neprimjereno”, odgovorio mu je Jandroković i dodao da će javno pokazati svoju plaću i zatražio od Bernardića da uradi isto kako bi javnost vidjela “tko ima veću plaću”, prenosi Dnevnik.hr.

Komentari