Bernard Kaić: Bit će propisano tko ne bi smio ići u vrtiće i škole

Davor Pongracic / CROPIX

Bernard Kaić jutros je na Hrvatskom radiju komentirao povratak u škole, ali i mjere koje će se morati poduzeti kako bi se neke stvari otvorile.

O djeci u školama i vrtićima

“Razne zemlje kreću rano s vrtićima i školama jer je bolest kod djece puno blaža. S obzirom na to da su bez simptoma ne smatraju se tako bitnim izvorom infekcije. To je nešto što se prati, ali na temelju postojećih podataka većina struke smatra da nije rizično pustiti opet u upotrebu dječje vrtiće i niže razrede.

S tim da, naravno, bit će propisano tko ne bi smio ići u vrtiće i škole. Koliko god je prijenos nizak, djeca koja imaju sama teške bolesti ili ukućani su stari ili bolesni za njih neće biti preporučljivo da idu u škole i vrtiće. Sve ćemo to napisati/propisati prije povratka u škole”, rekao je Kaić.

Maste postaju obvezne?

“To je jedna od stvari koje će se upisati u uputama, kako se koristi, tko će ih nositi.



Maske nemaju nikakvu koristi ako ih se dira, spušta ispod nosa, opisat ćemo kako se ispravno koriste. Hoće li biti obavezne ovisi o dostupnosti, na Stožeru će odlučiti hoće li biti obavezne. Činjenica je da smanjuju izlučivanje sekreta tokom govora, kašljanja, kihanja, od njih koristi ima kakve god da jesu”, rekao je Kaić o maskama.

Komentari