Bernad Kaić: Vidjet ćemo hoćemo li starije od 65 godina cijepiti AstraZenecinim cjepivom

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Europska agencija za lijekove – EMA odobrila je u petak cjepivo koje je razvila tvrtka AstraZeneca u suradnji s oksfordskim sveučilištem za sve osobe starije od 18 godina, no tek će se razgovarati hoće li se ovim cjepivom u Hrvatskoj cijepiti osobe starije od 65 godina.

“O tome ćemo narednih dana ozbiljno razgovarati. Još nismo vidjeli svu papirologiju, no sve ćemo proučiti i tada ćemo moći donositi preporuke”, rekao je Bernad Kaić, voditelj epidemiologije Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Iz EMA-e su, naime, priopćili da su provedena četiri klinička ispitivanja ovog cjepiva u kojima je sudjelovalo 24.000 osoba, da je cjepivo bilo 60 posto učinkovito, da se pokazalo sigurnim, ali da je većina sudionika bila u dobi od 18 do 55 godina, zbog čega je zaključak EMA-e da nema dovoljno podataka koji bi dokazali da će cjepivo biti učinkovito kod starijih od 55 godina.

“Očekuje se da bi se i za starije mogla postići određena zaštita što se temelji na iskustvu s drugim cjepivima koji se temelje na toj tehnologiji”, rekli su u EMA-i.


Upitan imunitet

Budući da je upitno postizanje imuniteta na covid-19 kod starijih od 65 godina, Njemačka je prva, i prije odobrenja EMA-e, odlučila da će tim cjepivom cijepiti samo mlađe od 65. Naime, njemački Institut Robert Koch traži dokaze o učinkovitosti ovog cjepiva kod starijih, a do tada će oni dobivati samo mRNA cjepiva. Slično je jučer dala naslutiti i Francuska, a ne bi bilo iznenađenje kad bi to najavile i druge države.

U Hrvatskoj su dosad cijepljeni svi stariji od 65 godina koji žive u domovima umirovljenika, a željeli su se cijepiti. No, ostao je još poprilično starijih od 65 koji ne žive u domovima. Očekuje se da HZJZ, nakon što je AstraZeneca dobila odobrenje EMA-e, razmotri planove cijepljenja u Hrvatskoj kako bi svi koji to žele dobili maksimalnu zaštitu od koronavirusa. Hrvatska je, podsjetimo, najviše doza, njih 2,7 milijuna, naručila upravo od AstraZenece, no unatoč tome moguće je redefinirati plan cijepljenja kako bi ovo cjepivo, koje je učinkovito 60 posto, primala mlađa populacija, a oni najugroženiji – stariji od 65 i kronični bolesnici – dobivali bi učinkovitije cjepivo.

Isporučit će se manje doza

Problem je, naravno, i najava AstraZenece da neće isporučiti sve dogovorene doze, zbog čega već danima traje rat na relaciji Europska komisija i britansko-švedska farmaceutska tvrtka. Zemlje EU dobile bi 31 umjesto 80 milijuna doza do kraja ožujka što je poprilično razljutilo europske čelnike, sve više uvjerene da to nisu ‘čista posla’ i da AstraZenecu treba ‘naučiti redu’ odnosno da poštuje ugovorene količine. S druge strane, tvrtka se pravda da ima problema u svojim proizvodnim pogonima što je rezultiralo slanjem inspekcije u njihovu belgijsku tvornicu za što se drži da je krenula na poticaj EK.

Očekivano, i Hrvatska bi trebala biti uskraćena, a prema riječima dr. Krunoslava Capaka, uz činjenicu da su Pfizer/BioNTech i Moderna također smanjile količine, to će dodatno poremetiti plan cijepljenja. Naime, bilo je planirano da u prva tri mjeseca AstraZeneca Hrvatskoj isporuči 156.158 doza u tri tranše. No, ostane li pri rečenom, Hrvatska će dobiti samo trećinu, a to znači da bi tjedno stizalo manje cjepiva nego u normalnoj dostavi Pfizer/BioNTecha u kojoj stiže gotovo 18.000 doza, piše Jutarnji list.

Komentari