Beogradski nadbiskup: Božić je događaj koji jedini otvara vrata razvoja sveopćem napretku

Čovječanstvo na prvo mjesto mora staviti čovjeka kao osobu, a ne materijalne stvari, poručio je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar u Božićnoj poslanici, istaknuvši kako su upravo Božićni blagdani neopisivo efikasan lijek za ljudsku slabost i neponovljiva preventiva od mogućih katastrofa ljudskog roda.

Hočevar, koji će večeras u Crkvi Usvišenja Svetog Križa u Nišu predvoditi središnju ponoćnu misu u Srbiji,  upozorio je da “u današnje vrijeme tolikih kontraceptivnih sredstava i abortusa, surogat-majčinstva, droge i eutanazije, čak ni prirodni rast i napredak nisu ljudima više logična posljedica stvorenoga”.

“Čovječanstvo danas misli da je slobodno onda kad nasilno prekida život, kad onemogućuje rast, napredovanje i prirodni organski razvoj”, istaknuo je Hočevar.

U takvim okolnostima, naveo je beogradski nadbiskup, nije neobično kad umjesto promicanja razvoja imamo ekološke katastrofe, umjesto zdravlja imamo bolesti ovisnosti, umjesto duhovne i moralne zrelosti ili svjetosti imamo pošasti korupcije, sebičnosti i urušavanje harmonije obiteljskog života.



“U mnogim otrovima suvremenog svijeta, teško otkrivamo cjeloviti sjaj Božića”, istaknuo je Hočevar, ukazujući da “ljepota dolazi isključivo iz nutrine i plod je voljenosti”.

“Zato mi koji smo danas – u vrijeme idolatrije zemaljske i spoljne ljepote – izgubili osjećaj za unutrašnju ljepotu, harmoniju i radost, stvaramo tolike centre za estetske operacije, na taj način samo uvećavajući razlike između siromašnih i bogatih, zalivajući sjeme gorke zavisti i stvarajući svijet privida”, upozorio je nadbiskup Hočevar.

On je poručio da je Božić “događaj koji jedini otvara vrata razvoja sveopćem napretku” i “otvara perspektive i ljudskog i Božjeg”.

Hočevar je poručio da je Božić je “svojevrsna eksplozija svega najljepšeg i ljudskog i Božjeg”.

“Božić je ponajprije neprekidna erupcija onog vječnog u naš ograničeni svijet; Božić je velika svetkovina dinamike Božje ljubavi… i mogućnost cjelovitog ljudskog napretka”, poručio je Hočevar.

Nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar služit će polnoćku u Crkvi Usvišenja Svetog Križa u Nišu, a Božićnu misu predvoti će u u Beogradu, u Crkvi Krista Kralja.

Komentari