Beogradska virologinja dr. Ana Gligić: Virus je oslabio, drugog vala epidemije neće biti

screenshot

Još potkraj ožujka poznata beogradska virologinja dr. Ana Gligić, koja je 1972. godine bila na čelu tima koji je izoliravši virus velikih boginja napravio veliki pothvat na svjetskoj razini, najavila je da će epidemija jenjavati početkom svibnja. Sada procjenjuje da drugog vala neće biti.

”Virus je zasigurno oslabio, a do toga je došlo pasažiranjem kroz čovjeka, kao i mjerama koje su poduzete da se on ne prenosi s čovjeka na čovjeka. Čovjek nije supstrat na kojemu virus može opstati. Ja volim reći da smo mi ljudska bića za njega jedna slijepa ulica,” komentirala je virologinja Ana Gligić.

Objašnjava da koronavirus gubi moć jer nema sve uvjete koje je imao na svom prirodnom domaćinu. Virus je već sada toliko oslabio da čak 50 posto onih koji se zaraze neće imati simptome bolesti. Izuzetak su ljudi slabijeg imuniteta.

Iako mnogi drugi val epidemije najavljuju za jesen, doktorica Gligić uvjerena je da ga na našim prostorima neće biti.



”Bit će tih tzv. džepova, pojedinačnih slučajeva jer, uostalom, epidemija još nije okončana. Vidite da je i sada sve manje umrlih, zatvaraju se namjenske bolnice i situacija ide nabolje. Jedno takvo žarište vi u Hrvatskoj, koliko čitam, sada imate na Braču, a u Srbiji se pribojavam da se isto ne dogodi nakon velikih političkih prosvjeda koje smo prije nekoliko dana imali pred Skupštinom.

To su ti džepovi, žarišta, zato ih i nazivamo prirodno-žarišnim infekcijama i nikada ne znate gdje se još mogu pojaviti. Ali to više nije epidemija, pogotovo ne u obujmu koji smo imali u ožujku”, objasnila je Gligić.

Oprezna što se tiče cjepiva

Naglašava da žarišta treba prepoznati u startu i sanirati ih da se ne bi razbuktavala.

”Već idući mjesec moći će se slobodno putovati, a nadam da će biti još više i putovanja i turizma u srpnju i kolovozu”, kaže. Dodala je da nam u prilog ide ljeto i više temperature.

”U rujnu i listopadu javljat će se pojedinačni slučajevi, vjerojatno i dosta pojedinačnih žarišta na različitim mjestima, ali to sigurno neće biti drugi val epidemije. Zato ih jedino treba brzo gasiti”, zaključila je virologinja.

Što se tiče cjepiva i njegova pronalaska, ona je prilično oprezna. Kaže da pravo klasično cjepivo ne može biti gotovo prije 16 mjeseci, piše Slobodna Dalmacija.

 

Komentari