Benzin najviše 11 kuna i 10 lipa, dizel 11 kuna

Foto: Pixabay

Benzin najviše 11 kuna i 10 lipa, dizel 11 kuna. U to možemo biti sigurni sljedećih mjesec dana – unatoč rastu cijena nafte na svjetskim tržištima. Toliko dugo će nas štititi Vladina uredba koja se zakonski može produljiti na maksimalno 90 dana. I dok distributeri utvrđuju poslovnu štetu, postavlja se pitanje hoće li se zbog ovog poteza kojim se pokušava zaštititi standard građana dogoditi nestašica goriva.

Vladina intervencija građanima je donijela osmijeh na lice, no i dalje strahuju – što nakon mjesec dana? Prerane zaključke ne želi iznositi ni premijer. Ovisno o situaciji, Vlada će reagirati.

„Nećemo dopustiti sad kao Vlada koja je već sve to napravila da u momentu kada smo osigurali sredstva za gospodarski oporavak dođe do pada standarda naših građana zbog cijene energenata. Ono što se prvo osjeća, prvo se osjeća cijena benzina i cijena dizela, zato smo u ovim okolnostima djelovali agilno, munjevito, brzo“, poručio je Andrej Plenković.

Cijene nafte nestabilne su, a takve će vjerojatno biti i u sljedećim tjednima. Nestašice goriva, kaže ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ne bi trebalo biti. Poručio je kako u idućih mjesec dana od distributera očekuje odgovornost te najavio da će država dodatno reagirati ako dođe do daljnje eskalacije cijena.



Iako su trošarine dio u kojem Vlada može intervenirati, predsjednik Zoran Milanović podržava ovakvu odluku.

„Moramo znati da vlada odnosno vlada koja vodi državu i obnaša izvršnu vlast mora s nekim novcem raspolagati. Dakle, to ne pada sa stabala, javora i lipe. Ne – to treba ubirati. A nafta i duhan su idealne mušterije. Ništa se tu nije promijenilo otkako sam ja bio premijer, otkako je netko treći bio premijer“, poručio je.

Neki od distributera goriva ovakvu odluku ne podupiru. Ističu, to će negativno utjecati na poslovanje. Premijer uvjerava – i država trpi gubitke i rizik je podijeljen. Bude li potrebe, Vlada je i dalje spremna iskoristiti mogućnost koja joj je na raspolaganju – smanjenje trošarina i PDV-a.

Komentari