Benčić Plenkoviću: Pogodovali ste financijskim institutima druge države

Tomislav Kristo / CROPIX

Na Aktualnom prijepodnevu u Saboru zastupnica Možemo! Sandra Benčić postavila je predsjedniku Vlade pitanje oko mailova koje je guverner HNB Boris Vujčić izmjenjivao s mlađim analitičare fonda Knighthead Adamom Pieczonkom.

Zastupnica Sandra Benčić pitala je premijera je li znao da se guverner HNB-a savjetovao Knighthead te da su preko njega došli do Vlade. Navela je da je “posljedica toga njihova ponuda za Agrokor prošla nakon što je Vujčić na zahtjev predstavnika fonda njihovu ponudu učinio atraktivnijom.”

Optužila je Plenkovića da je on omogućio da se tzv. konzultantima Agrokora isplati više novca nego što je bio granični dug dobavljačima jer se odlučilo za roll-up kredit i jer se donio Lex Agrokor. Pitala je Plenkovića je li znao za sastanke Vujčića i konzultante Kinghtheada te smatra li bi li guverner Vujčić trebao Vladi i Saboru odgovarati za to.

Premijer Andrej Plenković o tome je rekao: “Što se tiče guvernera HNB-a, predlažem da pitate njega.



Što se tiče Agrokora, zakon je dobio Hrvatski sabor, a ne ja. Možda niste pratili situaciju s najvećom hrvatskom kompanijom, nije ona došla u problem zbog Vlade Andreja Plenkovića, nije ta kompanija tražila financiranje zahvaljujući preporuci mene ili moje Vlade. Kao pravnica vjerojatno znate da u takvim situacijama vlasnici postaju vjerovnici. Kompanija se transformirala i radi, radna mjesta su očuvana, dugovi su podmireni… Proračun je zaštićen, hrvatsko gospodarstvo funkcionira… Mogli smo imati domino efekt pada, mislim da je ovako ispalo bolje. Što mislite da bi država trebala napraviti – pustiti kompaniju da propada ili stvoriti okvir da se zadrže radna mjesta, a da država nema štetu? Treba li Vlada kupiti kokice ili sladoled i sjesti kao u kinu, prekrižiti ruke i gledati kako propada? Ako mislite da je to politika, varate se.”

“Mudro ste prešutjeli moje ključno pitanje o sastancima Vujčića i Knightheada, a prešutjeli ste jer bi vaš činjenica o tome mogla inkriminirati u nekim budućim postupcima. Pogodovali ste financijskim institutima u vlasništvu druge države, to se dogodilo”, odgovorila je Benčić, prenosi N1.

Komentari