Benčić o rejtingu: Mi na drugačijim principima djelujemo, nema korelacije između našeg rasta i rezultata SDP-a

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Platforma Možemo prvi put je pretekla SDP i sada su druga politička opcija u zemlji, prema najnovijem Crobarometru. Saborska zastupnica Možemo Sandra Benčić komentirala je rejting stranke. 

“U zadnjih nekoliko mjeseci imamo trend rasta u anketama, ali je u isto vrijeme i SDP ili stagnirao ili rastao u anketama. Nema korelacije između našeg rasta i njihovih rezultata”, naglasila je Benčić za N1.

Dodala je da je njihovo biračko tijelo dobno i strukturom drugačije.

“Velik broj naših simpatizera je u dobi od 20 do 55 godina, a SDP ima nešto starije birače, nešto je drugačija obrazovna struktura… Činjenica je da se djelomično preklapaju. Nama nije cilj rasti na nekome, nego da svojom dosljednošću, provođenjem programa i ozbiljnim radom stječemo povjerenje građana. Nije nam cilj uzimati nekome, nego da se što više građana uključi u politiku, da budu subjekti, a ne samo objekti na izborima svake četiri godine. Želimo ljude motivirati da se više uključe u proces kreiranja politika, a ne samo na svake čeitiri godine izađu na izbore”.



Istaknula je da se oni ne uspoređuju s drugima.

“Imamo program koji želimo implementirati, graditi infrastrukturu na terenu… Kada bi se bavili time, ne bi se bavili onim što je stvarno važno. Neke velike stranke griješe jer se bave analizom cijelog političkog spektra, razmišljaju u terminima izbora i funkcija. To je najveća greška koju su političke stranke radile, naši lideri nisu razmišljali na duži rok. Sve ih zanima samo neposredni rezultat na idućim izborima, te broj osvojenih mjesta, a to se kasnije odražava na politiku”.

‘Mi na drugačijim principima djelujemo i drugačije smo nastali’

SDP je sodijaldemokratska stranka, oni su stranka zelene ljevice, dodala je.

“Mi na drugačijim principima djelujemo i drugačije smo nastali. Mi smo socijaldemokraciju kao koncept kritizirali, smatramo da je kao koncept odumrla. Naša se politika zalaže za ozbiljnu zelenu transformaciju, usmjerena je na ljude, povećanje kvalitete života, da ekonomija nije sama sebi svrha, da se omogući najbolji moguć kvalitet života za sve naše građane…”.

‘To je bila apsolutno nužna odluka’

Navodi i kako nitko od građana ne očekuje da u dva mjeseca riješe nešto što se gomilalo dvadeset godina.

Što se tiče imenovanja uprave Holdinga, rekla je da, što vrijeme više odmiče, svakodnevno dobivaju potvrde da je to bila apsolutno nužna odluka.

“Mi smo prvi put u Zagrebu u 20 godina imali natječaj za upravu Holdinga za tri mjesta. Imenovali smo dva člana interventno, da spriječimo curenje novca koje se događalo, a za tri mjesta se raspisao natječaj, a javilo se 73 ljudi. No interes postoji, kvalitetni ljudi se žele javljati za rad u javnom sektoru, ako im date prostor. Za sva radna mjesta, gdje je riječ o zapošljavanju, imat ćemo javni natječaj i na prvom primjeru vidimo da je to put da dođemo do kvalitetnih ljudi”.

‘Dobro političko vodstvo uključuje, ne isključuje’

Komentirala je i Pelješki most. Smatra da trebaju sudjelovati predstavnici svih opcija i institucija kada se  radi o državno strateškom projektu.

“Ovako je izgledalo kao da je to HDZ-ov projekt, a plaćamo ga svi mi, kao i građani EU-a. Dobro političko vodstvo uključuje, ne isključuje”.

Komentari