Benčić: Minus Zagrebačkog holdinga je značajan, jedan od značajnijih u povijesti

screenshot HRT

U emisiji HRT-a Otvoreno urednika i voditelja Damira Smrtića gostovali su glavni tajnik zagrebačke GO HDZ-a Davor Filipović, nezavisni zastupnik u Skupštini Grada Zagreba Renato Petek, zastupnik u Skupštini Grada Zagreba (Stranka rada i solidarnosti) Ivica Lovrić, Igor Peternel (Domovinski pokret) i Sandra Benčić (Možemo!), a govorilo se o očekivanjima od nove gradske uprave u hrvatskoj metropoli na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem.

Koordinatorica platforme Možemo! Sandra Benčić rekla je kako je i sam gradonačelnik rekao kako je financijska situacija teška, ali rješiva.

“Može se reći da postoji rješenje da se stabiliziraju financije i da se rebalansom proračuna na razini grada i gradskih ureda dovedu u red, nadamo se do kraja godine. S novim proračunom na razini grada stvari bi mogle početi funkcionirati normalno”, rekla je.


Dodala je da je, što se tiče Holdinga i društava u vlasništvu grada Zagreba, situacija složenija.

“Minus Holdinga je značajan, ne govorimo o dugu prema kreditnim institucijama nego o minusu. On je za 2020. iznosio 305 milijuna kuna, to je jedan od značajnijih dugova Holdinga u povijesti. Holding će trebati duži period racionalizacije i stabilizacije financiranja. Neki će se dugovi morati refinancirati. Situacija u gradu Zagrebu i Holdingu je loša, svi smo to znali, ali ona nije nerješiva i ona se neće prelijevati na leđa građana. Idemo u racionalizaciju upravljanja i troškova koje proizvodi sam grad”, objasnila je.

Ivica Lovrić rekao je kako je stanje sukladno i primjereno vremenu u kojem živimo.

“Od potresa je prošlo malo više od godine dana, suočeni smo s covid krizom i to je ostavilo posljedice na financije grada Zagreba kao i svih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj. Sukladno tome stanje je dobro i zadovoljavajuće i nema razloga za širenje panike. Drago mi je čuti od gospođe Benčić da se neće prelijevati preko leđa građana i da neće poskupljivati komunalne usluge jer za to ne vidim razloga”, rekao je Lovrić.

Oko duga Holdinga rekao je da neka društva zbog covida nisu radila po nekoliko mjeseci, tramvaji nisi vozili neko vrijeme, a radnici su dobivali plaće, Autobusni kolodvor nije radio, Zagrebparking također i nije bilo priljeva prihoda.

“Sve se to slilo u taj dug. Dug je posljedica potresa i covida”, rekao je Lovrić.

Reagirala je Benčić te rekla kako je 1,3 milijarde kuna minusa koje je grad Zagreb napravio iz 2019. godine kada nije bilo pandemije i potresa.

“Minus koji je iskazan za 2020. godinu je negdje oko 80 milijuna kuna, no uvidom u izvještaje vidjeli smo da to nije potpuni podatak. Postoji dug Grada prema Holdingu, prema Zagrebačkim otpadnim vodama i prema ZET-u koji je na razini 550 milijuna kuna koji se nije platio 2020. godine nego se prebacilo na 2021. godinu. Tu je i kredit od HBOR-a i kreditnih institucija 300 i nešto milijuna kuna i covid pozajmica od Vlade veća od 400 milijuna kuna. Ako kredite ne brojimo, može se reći da je najveći dio minusa generiran iz 2019. kad nije bilo potresa i pandemije, zbog lošeg gospodarenja”, navela je.

“Primjerice, ured gradonačelnika godišnje je trošio milijune kuna na rezano cvijeće i vijence. Imao je nabavu za najam vozila 4-5 milijuna kuna da bi se time vozili pročelnici i predsjednici vijeća gradskih četvrti koji su te automobile imali 24 sata na dan. Ne vidim niti jedan razlog da pročelnici imaju gradske automobile. Radi se o 151 automobilu preko ureda gradonačelnika, to nije čitav vozni park”, nabrojala je Benčić primjere kako se trošilo.

Reagirao je Lovrić i rekao da se on vraća u 2015.

“Poreznim rasterećenjima Vlade od 2015. do 2019. proračun grada Zagreba izgubio je 5,1 milijardi kuna. To je refleksija onoga što se dogodilo u 2019. Da nije bilo potresa i pandemije 2020. to bi se anuliralo u 2020.”, tvrdi Lovrić.

Davor Filipović je rekao kako je u kampanji naglašavao da je ključ napretka grada Zagreba upravo odgovorno upravljanje financijama.

“To je preduvjet bez kojeg se ne mogu realizirati kapitalni projekti. Treba stabilizirati gradske financije jer one nisu dobre. O tome sam govorio još u rujnu prošle godine. Proračun mora biti uravnotežen, prihodi moraju pokrivati rashode, a to u Zagrebu nije bio slučaj. Prihodi su kontinuirano rasli od 2017. do 2019., a ključ je kontrola rashodovne strane proračuna koju treba staviti pod kontrolu. Upozoravao sam na visoke kamate koje grad plaća za neke kredite od 6,5% i 6,8% i treba ih brzo refinancirati. Imovinom se nije upravljalo efikasno jer grad ima gotovo 5000 stanova i gotovo 2000 poslovnih prostora, rashodi su bili 393 milijuna kuna veći od prihoda”, rekao je Filipović.

“To su neke stvari koje se moraju hitno napraviti kako bi grad Zagreb išao prema naprijed. Nadam se da će neke od tih stvari napraviti i gospodin Tomašević”, dodao je.

Renato Petek smatra da je Holding održiv ako se restrukturira i ako se ne bude isplaćivao nepotrebno novac za vanjske usluge koje mogu obaviti gradske tvrtke.

“Mnoge stvari koje treba napraviti rekao je i sada gospodin Filipović, i o tome je govorio i ranije u skupštini, ali je poslije toga digao ruku za daljnje zaduženje, novi proračun i daljnje dubioze. Drago mi je da je to sad uvidio i vjerujem da ćemo dobiti i njegovu potporu za dobre odluke, dobro gospodarenje imovinom, racionalizaciju troškova”, rekao je Petek, prenosi HRT.


Komentari