Benčić: Izjavom o koordinatorima, Bernardić je uvrijedio žene u SDP-u, ali i sve ostale

Tomislav Kristo / CROPIX

Koordinatorica Političke platforme Možemo! Sandra Benčić poručila je u subotu predsjedniku SDP-a kako je svojom izjavom “da žene ne mogu biti koordinatorice za izbore, jer to moraju raditi iskusni muškraci”, ponizio sve žene u SDP-u, ali i sve ostale koje dnevno koordiniraju “tisuće stvari”.

“On je ženama poručio da će dobiti priliku u budućnosti, a mi njemu poručujemo da je on prošlost, a mi smo budućnost sada”, rekla je Benčić referirajući se intervju koji je Davor Bernardić dao Hini i u kojem je izjavio da “Koordinatorstvo nije za eksperimentiranje, da taj posao moraju obaviti dokazani operativci na terenu”.

‘Same ćemo zgrabiti priliku’

“Poručujemo mu i da ga nećemo čekati ni njega, ni njemu slične da nam daju priliku, mi je same uzimamo, a realizirat ćemo je tako da ćemo njega i njemu slične poslati u ropotarnicu povijesti već na slijedećim izborima”, rekla je Benčić na konferenciji za medije povodom Međunarodnog dana žena.

Kritike je uputila i aktualnoj Vladi, prozivajući je da na sve moguće načine ženama onemogućava da pomire privatni i poslovni život.



Pohvalila se i značajnom pobjedom ostvarenom ovaj tjedan. Uspjele smo natjerati Hrvatski zavod za zapošljavanje da iz ugovora o potporama za zapošljavnje makne odredbu koja je ženama ukidala subvencije, ako bi ostale duže od šest mjeseci na rodiljnom dopustu, objasnila je.

Jaz između plaća kod muškaraca i žena

Članica Inicijativnog odbora Možemo! Marija Brajdić Vuković upozorila je kako žene godišnje prosječno zarade 13. 500 kuna manje nego muškarci, te kako se to održava i na mirovine. Navela je kako treba stvoriti uvjete u kojima će s jaz u plaćama manjivati te kažnjavati poslodavci koji manje plaćaju žene, nego muškarce.

Ana Alapić upozorila je na poziciju majki njegovateljica koje za 24-satnu skrb za svoju djecu primaju naknadu od 2.500 kuna, što je za 750 kuna manje o minimalne plaće. Na njih će se jednog dana obračunavati mirovina, što znači da ćemo, kao i cijelo ovo vrijeme biti u siroimaštvu, kazala je Alapić.

Ne postoji, naglasila je, sustavna skrb koja bi djeci omogućila obrazovanje i rehabilitaciju, a majkama rad.

Članica Upravnog odbora PF Možemo! Ines Miošić upozorila je na nepravednost odredbe o izjednačavanju dobi za umirovljenje za žene i muškarce, s obzirom da žene, na tjednoj razini, odrade u prosjkeu 46, 5 sati neplaćenih kućanskih poslova, a muškarci 22 sata.
“Unutar 40 godina punog radnog staža, žene odrade nešto više od 10 godina neplaćenog rada, a muškarci svega pet”, rekla je Miošić, ističući da to nije fer i da tu nepravdu treba ispraviti.

Komentari