BELJAKU DOŠAO KRAJ? HSS najavio izbore krajem srpnja, evo tko bi mogao biti novi šef stranke

Bruno Konjevic / CROPIX

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak konstantno je imao snažnu unutarnju opoziciju, a ona je nakon ovih izbora dobila dodatne argumente za tvrdnju da je suradnja sa SDP-om pogrešna politika za jednu tradicionalnu, narodnjačku stranku.

HSS je u nedjelju osvojio dvostruko više mandata nego na parlamentarnim izborima 2011. i 2015. Ali, dva mjesta u Saboru, Krešo Beljak i Željko Lenart, predstavljaju neuspjeh za stranku jer su u prošli saziv ušli s pet zastupnika. Zbog jako lošeg rezultata Restart koalicije sada se i HSS, kao i SDP, nalazi na političkoj prekretnici, piše Novi list.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak konstantno je imao snažnu unutarnju opoziciju, a ona je nakon ovih izbora dobila dodatne argumente za tvrdnju da je suradnja sa SDP-om pogrešna politika za jednu tradicionalnu, narodnjačku stranku. HSS je s konzervativnim političkim profilom 2011. i 2015. jedva zadržao parlamentarni status, ali kada se s pet padne na dva mandata nisu nimalo nelogični zahtjevi za promjenu vodstva i smjera stranke.

Izborna skupština

Doznaje se da je Predsjedništvo HSS-a u srijedu donijelo odluku da će se 30. srpnja održati izborna skupština, na kojoj će više od tisuću delegata odrediti budućnost HSS-a. Beljak se zasad ne izjašnjava o tome hoće li se opet kandidirati za predsjednika HSS-a ili će se povući bez borbe.



Nekoliko se ljudi spominje kao moguće kandidate za predsjednika HSS-a.

U prvom redu Božidar Pankretić, ministar poljoprivrede pa regionalnog razvoja u vladama Ive Sanadera i Jadranke Kosor.

On je već devet godina, od parlamentarnih izbora 2011., izvan politike, ali redovito podmiruje sve svoje članske obveze. I sam kaže da se nikad nije odrekao HSS-a. No, o eventualnoj kandidaturi za predsjednika, Pankretić govori još vrlo neodređeno.

“HSS je moja prva i zadnja politička ljubav i ja sam uvijek spreman pomoći stranci, stojim, što se toga tiče, na raspolaganju. Ne želim da HSS bude na niskim granama. Ali, poznato je da nisam aktivan u HSS-u, najprije bi oni koji ga vode morali raščistiti neke stvari”, rekao je u srijedu za Novi list Pankretić.

Marijana Petir je saborski mandat osvojila na listi HDZ-a, trenutačno nije članica HSS-a i ne može stoga sudjelovati u izbornom procesu. No, ta nekadašnja bliska suradnica pa zatim protivnica Kreše Beljaka nije nezainteresirana za zbivanja u stranci kojoj je dugo pripadala.

Podsjećamo, poslije izbora za Sabor praktično je pozvala članstvo da se pobuni protiv Beljaka.

“Pravo je vrijeme za restart HSS-a, jer je ta stranka doživjela potpuni krah pod vodstvom K. Beljaka i njegovih podržavatelja. Istinske promjene bit će moguće ako Beljak podnese ostavku, te ako on i cijela njegova interesna grupacija zauvijek napuste stranku”, napisala je Marijana Petir na Twitteru.

Komentari