Beljak: Nositelji prosperiteta, napretka, uvijek su bili stranci, i u kulturi, sportu, ma u svemu. Pitajte Prkačina

Krešo Beljak/foto: Patrik Macek/PIXSELL

U četvrtak je u Saboru nastavljena izvanredna sjednica zbog donošenja Zakona o obnovi područja pogođenih potresom. Rasprava je započela Prijedlogom zakona o strancima.

Saborski zastupnik HSS-a rekao je kako ga začuđuje zasljepljenje krajnje ljevice i krajnje desnice i elementarno neznanje da su zatvorena društva osuđena na propast.

“Kad govorimo o strancima odnosno uvoza radne snage, govorimo s dva aspekta. Ne samo s ekonomske strane, već i s demografske strane. Najkasnije kroz 10 godina, doći ćemo u situaciju da umirovljenici neće imati mirovine. Obrazovna struktura je još veća katastrofa. Treba učiti iz povijesti”, rekao je Beljak.

Dodao je kako su najuspješnije države su najotvorenije prema strancima.“Možemo krenuti od nas, evo tu je moj kolega Prkačin, tko su bili u 19. stoljeću ljudi koji su udarili temelje u Hrvatskom narodnom preporodu? Redom, sve stranci… Ljudevit Gaj, Stanko Vraz, Bogoslav Šulek, Josip Juraj Strossmayer. Oni su digli hrvatsku viziju, Hrvatski nacionalni preporod. Nema segmenta društva kojeg stranci nisu podizali. Nositelji prosperiteta, napretka, uvijek su bili stranci, i u kulturi, sportu, ma u svemu”, rekao je Beljak u Saboru.

Podsjetimo, dio saborske oporbe žestoko je u srijedu kritizirao Vladin prijedlog zakona o strancima po kojemu se više neće utvrđivati godišnja kvota za zapošljavanje stranaca, a Miroslav Škoro (DP) kaže da će, donese li Sabor takav zakon, svi hrvatski velikani koji u njemu imaju biste “pognuti glavu”.

“Izglasujemo li ovakav zakon, koji predviđa ukidanje kvota za strance, uvjeren sam da će svi velikani čije su biste u Saboru – od Starčevića, Radića pa nadalje, pognuti glavu, a s njima i mi”, rekao je Škoro koji drži da taj zakon, bez kvalitetne pripreme i na izvanrednoj sjednici, ne bi trebalo donositi.

Škoro: Donesemo li ovakav zakon o strancima, svi velikani u Saboru ‘pognut će glavu’

Komentari