Beljak: Ne vidim zašto je Sarajevu problem da Hrvati u BiH ostvare svoja prava

Goran Mehkek / CROPIX

Mario Karamatić sinoć je gostovao u emisiji Kompas na Radioteleviziji Herceg-Bosne, a tijekom gostovanja u emisiju se javio i predsjednik HSS-a Hrvatske Krešo Beljak koji je utvrdio kako Hrvati u BiH trebaju imati svoj entitet.

Beljak, koji pripada lijevom političkom spektru u Hrvatskoj, spada u one političare koji su svjesni bosanskohercegovačke realnosti te je ova izjava upravo zbog toga važna.

Hrvati u BiH, naime, po prvi puta od devedesetih godina u političkom Zagrebu imaju svojevrsnu konsenzualnu potporu po pitanju njihovih prava. Od svih stranaka i pojedinaca koji djeluju u javnom prostoru Hrvatske, na kojem god dijelu političkog spektra se nalazili, po pitanju prava bh. Hrvata možemo čuti gotovo pa identično stajalište.

Nedavno je za portal Bild.ba intervju dao zastupnik Mosta u Hrvatskom saboru Nino Raspudić a čija stranka, po pitanju Hrvata u BiH, ima gotovo jednake stavove kao, primjerice, Krešo Beljak.



Sam Raspudić je utvrdio u intervjuu, a Beljak sinoć potvrdio u Kompasu, da nitko relevantan od javnih osoba u hrvatskoj politici više ne “igra” za bošnjačku stranu.

To je jako dobro za bh. Hrvate jer je taj konsenzus potreban kako bi se u hrvatskoj javnosti problematika bh. Hrvata bolje razumjevala. Gotovo sve stranke i pojedinci se načelno slažu sa stavom da Hrvati u BiH trebaju slobodno konzumirati svoja politička prava, ne biti preglasani, obespravljeni i majorizirani od brojnijih Bošnjaka.

Riječ je o nečemu što bi, zapravo, trebalo biti normalno, međutim, ako bacimo pogled malo u prošlost vidjet ćemo da to nije oduvijek bilo tako, a sada jest.

Beljak se, dakle, javio u Kompas u sklopu Karamatićevog gostovanja.

“Gospodin Karamatić je lijepo rekao. Ljudi trebaju odlučiti. Ja ne razumije zašto bi se netko u Sarajevu ili među bošnjačkim političarima bojao ostvarivanja onih prava Hrvata koja, recimo, imaju Srbi. Možemo to nazvati i trećim entitetom. Zašto bi to bila nedodirljiva sveta krava o kojoj se ne smije pričati? Ja se sjećam priča iz devedesetih gdje se govorilo da će BiH biti uređena po uzoru na Švicarsku”, rekao je Beljak.

Dodao je kako danas u Švicarskoj postoje male jezične i nacionalne skupine koje u svojim kantonima ostvaruju svoja prava.

“Ne vidim razloga zašto bi se netko bojao ostvarivanja hrvatskog prava na razini kako to danas imaju Srbi… Mislim da bi to bio kraj dugoročnih problema u Bosni i Hercegovini i početak izgradnje Bosne i Hercegovine kao društva tri ravnopravna naroda i da onda ne bi dolazilo do problema koji, nažalost, dolaze u zadnjih 25 godina”, kazao je Beljak za RTV HB.

Nije ovo ništa novo kada je u pitanju hrvatski HSS. Beljak je, naime, cijelo vrijeme otkako djeluje na političkoj sceni u Hrvatskoj bio konzistentan kada su u pitanju bh. Hrvati.

Komentari