Bedeković najavila stroža pravila za domove: ‘Zna se koja je odgovornost ravnatelja’

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Nakon što se koronavirus pojavio u splitskom Domu za starije i nemoćne osobe, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Vesna Bedeković najavila je još trože mjere za domove.

Pojavila se i neslužbena informacija da je virus u Dom donijela jedna medicinska sestra, no Bedeković kaže da se prije bilo kakve potvrde trebaju pričekati rezultati izvida. “U tijeku je epidemiološki izvid, tako da pričekajmo nalaze epidemiologa pa ćemo onda moći potvrditi. Dok ne dobijemo nalaze, sve se može svesti na nagađanja”, rekla je.

Ono što je skandalozno jest da se navodno deset dana znalo da neki od korisnika Doma imaju povišenu temperaturu, a i izlazili su van iz zgrade.

“Sukladno odluci Nacionalnog stožera, kojom se određuju mjere rada u ustanova, postoji obveza izvještavanja o stanju u domovima svaka 24 sata. Mi do jučer kasno navečer nismo imali uopće saznanja, nismo dobivali informacije da bi se tamo događalo bilo što vezano uz koronavirus”, kaže Bedeković.



Ravnatelj doma je taj koji Ministarstvu mora slati dnevno izvješće pa smo pitali ministricu je li on taj koji je zakazao.

“Gledajte, najprije čekamo rezultate epidemiološkog izvida i ostalih nadležnih službi. Ukoliko se utvrdi nepravilnost, zna se koje su odgovornosti, koje ovlasti i koje sankcije. Ne mogu se izjašnjavati, ne bih insinuirala. Pričekajmo da se vidi kakvo je stanje onda ćemo dalje”, odgovorila je Bedeković.

Upitana je i smatra li sebe na neki način odgovornom. “Imate tri državna doma, 45 centraliziranih plus oni privatni. Konkretno, osnivač ovog Doma je Splitsko-dalmatinska županija, to je jedan od tih 45 centraliziranih. Ovaj Dom je u ingerenciji Županije”, rekla je Bedeković.

Slučaj u Splitu u pitanje je doveo i način na koji se u sustavu dijele informacije.

“Ono što morate znati i želim da javnost to zna, mi smo u neprestanoj komunikaciji sa svim domovima na dnevnoj razini i u suradnji sa Stožerom i HDZJZ-om smo još 27. veljače izdali preporuku o zabrani posjeta za sve domove. U Ministarstvu djeluje interni Stožer koji na dnevnoj bazi komunicira s domovima. Ne možemo reći da je zakao cijeli sustav. Možda neka karika. Komunikacija je na dnevnoj bazi i dvosmjerna. Telefonom, mailom, na sve moguće načine, čak sam i ja osobno jučer razgovarala s 23 ravnatelja domova. Domovi imaju obvezu podnošenja dnevnog izvješća, sustav funkcionria. Ovo je slučaj koji nismo htjeli da se dogodi. Dugo nismo imali niti jedan slučaj u domovima i ovo je slučaj iz kojega trebamo učiti dalje i on će sigurno izgenerirati nove preporuke. Mi smo i danas, kolega Beroš i ja, kreairali nove preporuke. Danas trebamo dovršiti još strožije preporuke. Zabrane posjeta idu i dalje, inzistiramo da iz domova ne može izlaziti niti jedna druga osoba osim zaposlenika, koji pak rade po skupinama. Od sutra već preporuke idu van”, najavila je Bedeković.

Na kraju je još jednom ponovila da izvješća iz domova dobivaju svaki dan: “Ravnatelji jako dobro znaju što je njihova ovlast i odgovornost. Očekujem da se svi ponašaju odgovorno,” prenosi RTL.

Komentari