Bauk ‘zabrinut’ za HDZ-ovce: Kad će im tražiti novi posao, neka ih stave u komunalna poduzeća, samo ne na čelo domova za starije

Damjan Tadic / CROPIX

Zastupnik Furio Radin (Klub nacionalnih manjina) izjavio je u srijedu kako je taj Klub, inače dio saborske većine, iznenađen zakonskim rješenjem po kojem zamjenik gradonačelnika, biran iz redova manjina, ne bi mijenjao gradonačelnika u slučaju njegove duže odsutnosti.

Ne mogu postojati dvije funkcije koje se razliku po sadržaju, to je kao da ja, koji dolazim iz nacionalne manjine, vrijedim manje od, primjerice, kolege Bulja, koji dolazi iz većine, rekao je Radin u saborskoj raspravi o izmjenama triju zakona: o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, o lokalnim izborima i o Gradu Zagrebu.

Radin je reagirao na odgovor koji je IDS-ovoj Katarini Nemet dao ministar pravosuđa i uprave, potvrdivši da zamjenici gradonačelnika, odnosno načelnika izabrani iz redova manjina neće moći mijenjati čelnike izvršne vlasti u slučaju njihove spriječenosti.

“Njihov mandat, dakle, nije vezan za čelnika tijela, oni nisu opći zamjenici koji se biraju zajedno s čelnikom tijela, niti ga zamjenjuju kad je odsutan“, rekao je ministar Ivan Malenica držeći da je pitanje kraće spriječenosti načelnika, odnosno gradonačelnika zakonski dobro riješeno na način da će predstavničko tijelo, dakle vijeće, imenovati nekog svog člana kao privremenog zamjenika.



Nemet je podsjetila da se zamjenici gradonačelnika iz redova manjina ne biraju zajedno sa gradonačelnikom, već na posebnim izborima, pa te tražila tumačenje znači li to da oni neće moći zamijeniti gradonačelnika ili župana?

Ne stavljati zajedno kruške i jabuke

Marijanu Pavličeku (HS) prihvatljivo je rješenje koje predlaže Vlada.

Teško je moguće da zamjenik iz redova manjina mijenja gradonačelnika ili načelnika, jer je biran po posebnom zakonu i na posebnim izborima, nema težinu kakvu imaju ostali zamjenici, kaže Pavliček, pa navodi kako je on, kao zamjenik vukovarskog gradonačelnika trebao dobiti šest tisuća glasova, a Milaković, zamjenik iz reda manjina, samo 600.

Ne možete zajedno stavljati kruške i jabuke, poručio je Radinu koji pak ustrajava da po Ustavu zastupnici i sve birane osobe imaju ista prava.

Oporba je, inače, s puno kritika dočela zakonski paket za koji ministar ističe da će smanjiti broj lokalnih dužnosnika i na godišnjoj razini donijeti uštedu od 130 milijuna kuna, a u mandatu Vlade uštedu od gotovo pola milijarde kuna.

Zakoni su šminka i kozmetika, od reforme nema ništa, sve dok budemo imali 555 jedinica, na terenu neće biti nikakvih ušteda, ustrajala je oporba.

Htio bih čuti oporbu, koliko jedinica misli ukinuti da reforma ne bi bila kozmetička, uzvraća Branko Bačić (HDZ).

Ovo je samo prvi dio reforme, drugi će ići na funkcionalno povezivanje jedinica lokalne samouprave, uzvraćao je Malenica.

Zamjenici se već zbrinjavaju

Oporba tvrdi i da su načelnici i gradonačelnici, koji će ostati bez zamjenika, već našli način da ih zbrinu, bilo kao pročelnike, bilo kao savjetnike.

Ti posebni savjetnici će preuzeti mjesto zamjenika, kaže Predrag Štromar (HNS) i tvrdi da u Varaždinskoj županiji već postoji recept kako se to radi. Kad je kandidatkinja za gradonačelnicu Varaždina izgubila na izborima, postala je posebna savjetnica župana Radimira Čačića i preuzela je sve ovlasti zamjenika, zamjenici župana su postali pijuni, ustvrdio je Štromar.

Ministar uzvraća da Ministarstvo ne može odlučivati kako će čelnici voditi grad i koga će angažirati kao posebne savjetnike, vjeruje da će čelnici lokalnih postupati savjesno i sredstva koja će se osloboditi koristiti za razvoj.

Arsen Bauk (SDP) konstatira pak da će slijedom predloženih zakona stotine HDZ-ovih zamjenika ostati “bez funkcije, ne valjda i bez posla”.

Kad im HDZ bude tražio novi posao, neka ih stavi u komunalna poduzeća ili bilo gdje drugdje, samo ne na čelo domova za starije jer bi to moglo imati kobne posljedice za nastavak pandemije, rekao je Bauk, apostrofirajući splitski dom za starije u kojem je ravnatelj bivši HDZ-ov gradonačelnik, po struci arheolog.

Da se ne radi o ozbiljnoj stvari, bilo bi i smiješno, uzvratio mu je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, podsjetivši ga da je u svijetu velik broj umrlih upravo u domovima za starije. Nemojte na taj način komentirati te tragedije i ne politizirajte, rekao je SDP-ovu zastupniku.

Koronavirus je prodro i u domove u Primorsko-goranskoj županiji, čiji je vlasnik županija, da se ponašamo kao SDP i mi bi mogli prozivati, uzvratio je Bauku Josip Borić, aludirajući na činjenicu da tu županiju vodi SDP-ov župan.

Komentari