Bauk: Teza o raskolu na dva SDP-a vrlo opasna. Članstvu je dosta sukoba

Tomislav Kristo / CROPIX

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk poručio je u srijedu, nakon raskola u stranačkom Klubu zastupnika, kako se nada da je to zadnji put da se takvo što događa jer je članstvu dovoljno sukoba i nada se da se oni neće nastaviti.

“Stalno govorim da stranka ne može imati dva Predsjedništva i dva Glavna odbora, jedno na Markovom, a drugo na Iblerovom trgu, vodstvo stranke mora biti jedno”, izjavio je Bauk novinarima u Saboru, dan nakon što je SDP-ov Klub zastupnika odbio prijedlog novog predsjednika Peđe Grbina o promjenama na funkcijama koje u Saboru pripadaju SDP-u.

Bauk: Teza o raskolu na dva SDP-a vrlo opasna

O mogućim sankcijama za “neposlušne” zastupnike nije htio govoriti, jer je to stranačka stvar. Nije htio komentirati ni odnose u SDP-u budući da, kako je rekao, više nije član vodstva stranke.

Odgovarajući na opasku kako već drugi put imaju situaciju da je Klub zastupnika opozicija stranačkom vodstvu, Bauk je kazao kako misli da neće biti “treća sreća” već je ovo zadnji put da se takvo što događa. “Našem je članstvu dovoljno sukoba i nadam se da se oni neće nastaviti”, istaknuo je.



Tezu o raskolu na dva SDP-a ocijenio je vrlo opasnom dodavši kako su imali primjer toga u prošlom sazivu Sabora kada su počeli s jednim brojem zastupnika, a završili s drugim. Nada se da se to neće ponoviti.

Mogućnost raspuštanja Kluba zastupnika, koja se u utorak uvečer spominjala, pitanje je za stranačko vodstvo, kazao je Bauk.

Tajništvo Sabora sam obavijestio da je Predsjedništvo SDP-a donijelo odluku da Peđa Grbin bude predsjednik Kluba zastupnika, a Mirela Ahmetović, Siniša Hajdaš Dončić, Sabina Glasovac i ja budemo potpredsjednici i očekujemo da oni to provedu na službenim stranicama Hrvatskog sabora, dodao je.

Druga imenovanja će uputiti Klub zastupnika, sukladno Poslovniku Sabora, a ne Predsjedništvo SDP-a. S obzirom da u Poslovniku Sabora piše da klubove osnivaju političke stranke, kaže Bauk, nisam siguran da tajništvo Sabora treba arbitrirati u unutarnjim odnosima stranaka.

Grbin: Mi svoje probleme rješavamo

Bauk pretpostavlja da će novi predsjednik Kluba, čim tajništvo Sabora provede promjene, u vrlo kratkom roku poslati prijedlog novih kadrovskih rješenja iz redova SDP-a. Upitan hoće li to učiniti mimo volje većine zastupnika SDP-a, Bauk je odgovorio kako će se volja zastupnika SDP-a utvrđivati na plenarnoj sjednici.

Grbin u srijedu nije bio voljan komentirati sukob u stranci samo se na facebooku osvrnuo na izjavu Andreja Plenkovića, koji je kazao da su sukobi unutar Kluba SDP-a sada već kontinuitet. “Mi imamo problema, ali svoje probleme rješavamo, a ne trpamo ih pod tepih. Bolji je kontinuitet problema koji se rješavaju, nego kontinuitet nerješavanja korupcije”, poručio je Grbin premijeru.

Komentari