Bauk o opozivu: Bilo bi bolje smijeniti svih 20 ministara. Plenković će braniti Beroša, ali neće se pretrgnuti

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk komentirao je inicijativu oporbe za opozivom ministra zdravstva Vilija Beroša.

“Problemi u zdravstvu nisu od ministra Beroša, on nije ni krenuo u sustavnije rješavanje tih problema, blagi popust je bio dobio zbog situacije s Covidom. Na početku je bio jedan od najpopularnijih ministara, no vrijeme je odmicalo i taj polet s početka se nije nastavio, a onda je došla situacija s natječajima – jedan sa cvjećarima i drugi za koji je trebala slika bivšeg ministra zdravstva Ljubičića i to je nešto na što Beroš mora odgovoriti. Morat će se utvrditi do kojeg stupnja ide odgovornost. Elementi natječaja su bili da se jedino gospodin Ljubičić mogao javiti, dosta upitno. Čim je to izašlo u medije, natječaj je poništen, to je puno očitija potreba za pojašnjenjem radi li se tu o namještenom natječaju, tko je u sustavu bio taj. Je li to podmetnuto njemu ili je on u tome sudjelovao”, rekao je Bauk za N1.

Na pitanje hoće li se smjenom jednog ministra, kojeg će naslijediti drugi HDZ-ov, riješiti problemi u zdravstvu rekao je da bi bilo bolje smijeniti svih 20 HDZ-ovih ministara da se rješavaju i drugi problemi, ali to se radi na izborima.

“Na zadnjim izborima to nismo uspjeli i zato nam ostaju ovi elementi Ustava koji nam omogućavaju raspravu o radu pojedinog člana Vlade u formi zahtjeva za izglasavanjem nepovjerenja pojedinom članu Vlade. Ako bi se to desilo, pala bi cijela Vlada, a ne samo jedan ministar. Da budemo otvoreni, još nijednom se nije dogovorilo da ovim institutom sruši ministra na glasanju. Ovo je mehanizam kojim se omogućava rasprava, a javnost može temeljem te rasprave ocijeniti čiji su argumenti jači. Nakon zahtjeva za opozivom, mnogi su Plenkovićevi ministri postali bivši”.


Dodao je da ako je situacija takva da su doista argumenti opozicije toliko jaki da bi svaka daljnja obrana bila kontraproduktivna onda se dogovori s premijerom da odstupi sam pod formulacijom da ne želi biti teret Vladi.

“S druge strane, u raspravi se čuju argumenti, a onda i član Vlade se brani. To je parlamentarizam. Činjenica je da je nakon zahtjeva za opozivom više ministara smijenjeno, ostali su, čini mi se, samo Zdravko Marić i Tomislav Ćorić. U javnosti sam čuo tezu da smo zahtjevom za opozivom spasili ministra zdravstva”.

Smatra da se u dosadašnjim istupima premijera Plenkovića nije osjetio veliki entuzijazam u obrani Beroša. “Mislim da će ga braniti korektno. Neće se pretrgnuti, ali ipak će ga braniti”.

Odbacio je optužbe vladajućih da je zahtjev za opozivom tempiran uoči izbora.

“Dali smo mogućnost vladajućima da opoziv bude na dnevnom redu prije izbora, između prvog i drugog kruga te nakon izbora. Ako smo mi takvi nesposobnjakovići, onda mogu staviti prije izbora. Ako baš nisu sigurni…”.

Komentari