Bauk o Milanoviću: Njegov stil izražavanja je takav da mnogi ne razumiju kad nekoga napada, a kad nekoga brani

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru Arsen Bauk bio je gost Novog dana. Osvrnuo se na osnivanje saborskog istražnog povjerenstva, kao i nedavno održane unutarstranačke izbore u SDP-u.

Govoreći o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva, Arsen Bauk je rekao kako su na dva-tri sastanka koja su imali do zadnje riječi usuglasili tekst prijedloga za osnivanje koji će danas uputiti u proceduru.

“Ja sam u petak s tekstom upoznao i predstavnike vladajuće većine. Trudili smo se napraviti odluku koja zadovoljava ona zakonska ograničenja koja ima Zakon o istražnim povjerenstvima. Nismo se bazirali na konkretnim slučajevima već želimo utvrditi slabe točke u sustavu. Također, treba vidjeti trebaju li i kada najviši državni dužnosnici biti upoznati s činjenicom da se protiv njih vodi istraga”, kazao je Bauk.

Kaže kako ako policija ne može napraviti nešto da ona treba promijeniti zakonska rješenja.



“Upravo je i to jedan od razloga osnivanja istražnog povjerenstva. Danas kad predstavimo prijedlog, bit će jasno koja je intencija istražnog povjerenstva. Iako se radi o ideološki različitim strankama, složili smo se oko biti”, rekao je Bauk.

U javnim istupima čelnika što stranke, što HDZ-ovog kluba, ja sam shvatio da oni načelno nemaju ništa protiv. Ja sam uvjeren da će ovo istražno povjerenstvo početi raditi, pojašnjava Bauk i dodaje kako bi bilo dobro da povjerenstvo počne zasjedati u jednom razumnom roku.

Istupi Zorana Milanovića

Bauk se osvrnuo na istupe predsjednika Zorana Milanovića posljednjih dana.

“Njegov stil izražavanja je takav da mnogi ne razumiju kad nekoga napada, a kad nekoga brani. Ili da se to može različito interpretirati. Ovo što piše u našem zahtjevu za osnivanje saborskog istražnog povjerenstva je nešto što je i, bez stilskih figura, mislio i predsjednik”, tvrdi Bauk.

Upitan jesu li istupi vezani uz Daliju Orešković, Marijanu Puljak i Radu Borić bili napadi, odgovara: “Njih je napao. Osim gospodina Tomaševića koji je također dobio kompliment da je puno manje nekorektan. Mislim da je smisao svega ovoga, a ispadam na neki način njegov odvjetnik u javnosti i nadam se da neće to komentirati na Facebooku. Može se intrpretirati da sam ja prvi koji ga je pod navodnicima napao kad sam rekao da pazi s kime se druži, iako nije to tako”.

Ističe kako misli da Zoran Milanović u bitnim pitanjima, a to su vrijednosni i drugi stavovi, itekako drži stranu ljevici.

“Ove sitne čarke ću ostaviti sa strane. Mislim da su hrvatski građani dobro izabrali predsjednika. Mi pamtimo i odlazak iz Okučana zbog HOS-ovog znaka i pamtimo brojna njegova zalaganja za manjine dok je bio premijer”, kazao je.

Novoizabrani predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je kako će vodstvo stranke raspravljati o statusu Željka Sabe koji je izabran u Predsjedništvo stranke.

“Ne želeći spominjati ni gospodina Sabu, ni presudu za koji je rahbilitiran, da sam na mjestu naših političkih suparnika ja bih to iznosio u javnost kada bih došao u raspravu sa SDP-om”, rekao je Bauk za N1.

Komentari