Bauk: Na raspravi nas je bilo sedam zastupnika

Bruno Konjevic / CROPIX

U Saboru je u tri sata ujutro završila rasprava o opozivu Blaženke Divjak. O zahtjevu za opozivom ministrice u Novom Danu govorio SDP-ov Arsen Bauk.

“U jednom trenu je Čuraj izrazio nezadovoljstvo zbog toga što je rasprava stavljena duboko u noć, da u njoj ne sudjeluju svi koji bi inače sudjelovali. Oni tu raspravu žele sakriti od javnosti, jer da su im argumenti tako jaki, stavili bi to u vrijeme kada se to može pratiti”, rekao je Arsen Bauk za N1.  Bauk je raspravu napustio oko jedan sat u noći, a, kaže, ono što bi on rekao preuzela je njegova kolegica Sabina Glasovac.

Rekao je da je jučer u raspravi sudjelovalo oko sedam zastupnika.

“Jučer nas je do pristojnih sati bilo 6-7, što je za ovu vrstu rasprave sasvim dovoljno. Neki imaju opravdane razloge, za nedolazak, neki nemaju, a i novim poslovnikom nakon što se tri puta javite za riječ više ne može govoriti. Nisam siguran da bi i jedna rasprava koja je bila nakon 23 bila relevantno prenesena u medijima, osim jednom kada se Bunjac sukobio sa saborskom stražom – to je preneseno.



Što se tiče kluba HDZ-a, u njihovo ime je govorila Irena Petrijevčanin Vuksanović, a bila je i Ljubica Maksimčuk. Mislim da će većina njih zbog lojalnosti vladi biti protiv našeg prijedloga, iako su intimno za naš prijedlog i željeli bi se riješiti HNS-a iz koalicije. To je jučer samo Kuščević izravno rekao, a nekoiliko njih neizravno. U HDZ-u je jedna od većih rasprava unutar stranke odnos s HNS-om i odnos unutar stranke. Vidjet ćemo kako će sutra glasati pretendenti na čelo HDZ-a. Plenkoviću je jedna od većih zamjerki što je s HDZ-om u koaliciji, oni bi željeli drugi smjer”, rekao je Bauk.

‘Kad se stav treba pretočiti u glasanje, onda se ništa ne dogodi’

“Mi smo napravili nešto što je logično za svaku opoziciju. Iz vlade se moglo čuti više disonantnih tonova, a mi smo podnijeli zahtjev za opoziv u kojem je značajan dio citata članova HDZ-a o ponašanju Blaženke Divjak za vrijeme štrajka. Ona je u jednom tremu okrenula leđa vladi i rekla da je to igra moći premijera i sindikata i da se ona ne želi svrstati ni na jednu stranu.

Od takvih izjava i takvog odnosa prema ministrici i branjenja nje u saboru… nešto se očito dogodilo. Čini mi se da oni stalno žele svojim izjavama ostaviti dojam da su protiv, a kada stav treba pretočiti u glasanje, onda se ništa ne dogodi”, dodao je Bauk.

Rekao je i kako su svi ministri čiji su opoziv tražili otišli sa pozicija, osim Zdravka Marića.

“Mislim da smo ovom raspravom uspjeli u svom naumu. Pojavit će se pitanje uloge HNS-a u Vladi, ali i vjerodostojnost Vlade. Butković je u jednom trenu odnos u koaliciji nazvao živa žalost. Vidjet ćemo na glasanju koliko ćemo glasova skupiti za opoziv, vjerujem da će svi oporbeni zastupnici biti u toj skupini, a imamo i javno očitovanje nekih članova iz vladajuće skupine da Divjak treba otići. Svaki glas koji nije protiv opozova pokazuje pukotine u parlamentarnoj većini”, rekao je Arsen Bauk.

Komentari