Bauk likuje i kaže da je Bernardić na kraju političke karijere, da ima imalo morala i on bi dao ostavku

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Nakon izbornog vikenda u studiju Indexa političari su komentirati rezultate izbora i sastavljanje vlade. Danas je u studiju bio gost SDP-ov Asren Bauk, koji je na izborima bio nositelj liste Restart koalicije u desetoj izbornoj jedinici.

Indexov Vojislav Mazzocco razgovarao je s njim o rezultatima izbora, sastavljanju nove vlade, krizi s koronavirusom i ostalim aktualnim političkim događanjima.

Bauk je komentirao parlamentarne izbore na kojima je Restart koalicija jako loše prošla, ali i izbore koji predstoje u SDP-u, a na kojima će se birati novi predsjednik.

Na pitanje je li Bernardić trebao dati ostavku odmah kaže da to sada nije važno.



“Kada je netko na kraju političke karijere gleda se samo meritum stvari iza njega”, kaže Bauk.

Bauk podjednako zaslužan za izborni debakl

Zanimljivo je kako Bauk likuje nad Bernardićevom ostavkom i nakon svega ima hrabrosti kazati da je bivši šef SDP-a na kraju svoje političke karijere. Da Bauk ima imalo političkog morala i obraza, ne bi likovao i moralizirao jer je poput Bernardića i članova predsjedništva podjednako zaslužan za izborni debakl Restart koalicije.

Na temu izbornog debakla Restart koalicije jučer se putem facebook profila javio SDP-ov načelnik Jelse Nikša Peronja, koji je žestoko napao Arsena Bauka.

Peronja, koji je i ranijih godina bio žestoki Bernardićev kritičar, Bauka je optužio da je već počeo s tajnim sastancima i kalkulacijama. Također, velik dio krivnje za izborni poraz pripisuje upravo njemu.

“Tek je nekoliko dana prošlo od izbora i ostavke dosadašnjeg predsjednika SDP-a, a već se događaju tajni sastanci, kombinacije, ambicije izlaze na vidjelo i naravno opet se prvi u cijeloj priči pojavljuje, a tko drugi nego “neprikosnoveni politički mag” utjelovljen u imenu vječnog kombinatora Arsena Bauka, koji nosi veliki dio odgovornosti za rezultate izbora i uzroke ovakvog poraza, opet svim silama pokušava usmjeriti procese na njemu prihvatljiv način gdje bi imao još i veći kalkulantski utjecaj unutar SDP-a”, izravno je Peronja prozvao Bauka.

“Ne zaboravimo da su upravo sadašnje vodstvo stranke i dosadašnji predsjednik slijepo slijedili njegove noćne izračune, kombinatoriku i njegovu matematiku. U svemu tome ne prepoznaju se emocija i dosljedna čvrsta politika već samo nevjerojatna mogućnost prilagodbe i kalkulacije… Takva politika klijentelizma, dodvoravanja, ne-talasanja bez čvrstog i dosljednog političkog stava, i takvog pogleda na svijet, morala je jednom puknuti i to se upravo dogodilo… Nažalost jedan dio SDP-a je prihvatio takvu politiku…”, objavio je Peronja na svojem facebook profilu.

Zanimljivo, Peronjinu objavu lajkao je Peđa Grbin, jedan od prvih koji je objavio kandidaturu za Bernardićevog nasljednika, a Grbin je jučer bio gost Newsrooma N1 te na pitanje voditeljice hoće li s Arsenom Baukom razgovarati o najavi kandidature za tajnika stranke, Grbin je već pomalo nervozno reagirao rekavši da mu to ne pada na pamet, no tek je na sljedeće pitanje postalo posve jasno da su dvojica SDP-ovaca u sukobu.

Na pitanje vidi li Bauka na mjestu glavnog tajnika SDP-a, Grbin je odgovorio: “Kad me već tako izravno pitate, moram vam izravno odgovoriti. Ne.”

Voditeljica ga je pitala zašto, a Grbin je odgovorio kako Bauk ima nekih kvaliteta, no da ne misli da bi bio dobar tajnik.

“SDP trebamo graditi na novim ljudima”, dodao je Peđa Grbin, piše HR-vjesnik.

Komentari