Bauk: Krivnju više svaljujem na Vladu koja nas je zbog promjene zakona dovela u ovu situaciju

screenshot

Potpredsjednik kluba SDP-a Arsen Bauk, komentirao je postupak odabira predsjednika Vrhovnog suda, zakon koji ga regulira, uspon platforme Možemo te rezoluciju Freda Matića.

“Mislim da se čini da ni nakon trećeg poziva neće izabrati predsjednika Vrhovnog suda. Zašto što se ova dvojica trebaju dogovoriti, a ne čini mi se da su voljni za dogovor, pri čemu ja naravno tu krivnju više svaljujem na Vladu koja nas je zbog promjene zakona dovela u ovu situaciju. Glup je. Mogu biti najvažećiji zakoni, a da su glupi i neprovedivi. Birali smo predsjednika Vrhvnog suda par puta po starim odredbama i izabrali smo ga, sad imamo nove i nismo. Prema tome, očito nešto treba promijeniti”, rekao je u Newsroomu N1.

“Imat ćemo još javnih poziva”

Rekao je i kako će do promjene zakona doći, ali ne u smislu izbora predsjednika nego v.d.-a.

“Pokušat će se potpuno izbaciti predsjednika države. To je politička kriza, ne ustavna. Trebaju se predsjednik i saborska većina dogovoriti oko toga koga će se predložiti. Ne znam čemu javni poziv. Očito je previđena situacija, kada se taj zakon donosio, da Grabar Kitaorivć ne bude predsjednica, a Plenković premijer. Onda su se sada malo začudili tvrdoj kohabitaciji.U ovakvom sustavu nema prostora za dogovor. Kada bi se svi ponašali po zakonu, onda bi se susret kandiata s predsjednikom trebao dogoditi kad oni već dobiju mišljenje Odbora za prosvosuđe i opće sjednice Vrhovnog suda i onda bi se znalo da će proći samo onaj s većinom glasova. I gdje je tu prostor za dogovor? Nema ga. imat ćemo još nekoliko javnih poziva”, veli.

“Predsjednik se nema potrebe ispod stola dogovarati s HDZ-om”

Na pitanje kakvog to smisla ima i to će se javiti na te pozive, kaže:

“Ne znam kako da plastičnije opišem, neće se nitko ozbiljan javiti jer je HDZ navikao da se na javne pozive javljaju oni s kojima se oni prije dogovore kako je bilo i s glavnim državnim odvjetnikom. Oni bi se trebali u tajnosti dogovoriti unaprijed, a to se neće dogoditi jer se predsjednik nema potrebe ispod stola dogovrati s HDZ-om”.

Rekao je i kako osoba koja bude izabrana za vršitelja dužnosti na toj poziciji ne bi smjela biti dulje od 6 mjeseci.

“To ne bi trebalo biti dulje jer bi de facto jedna osoba bila predsjednik Vrhovnog suda bez odluke sabora cijeli mandat. I ja se čudim Mrčeli ako bi pristao biti v.d. dulje od toga bez legitimiteta”.

Ističe i kako će se za DIP, očito, trebati intervenirati u zakon i predvidjeti kako bi on trebao funkcionirati ako nemamo predsjednika Vrhovnog suda.

“Situacija u Zagrebu neće se preslikati na nacionalnu razinu”

Govorio je i o rejtingu SDP-a, koji dugo nije bio ovako nizak. Kaže kako su oni mnogo puta padali, ali da su se i dizali i da će se to dogoditi i ovog puta.

“Nama su se događali i drugi čimbenici. Jedno vrijeme nam je upao Orah, pa Živi zid, pa Laburisti, sada je Možemo. Oni su u drugoj situaciji jer su prvi puta dobili priliku da na vlasti u Zagrebu pokažu da će i provesti ono što su obećali”.

Rekao i kako nije problem što HDZ ima 30%, nego kako je raspoređeno ostalih 70%.

“Situacija u Zagrebu bi se mogla preslikati na nacionalnu razinu, ali neće. Lokalni izbori su lokalni izbori, Tomašević je 10 godina bio opozocija Bandiću, nakon toga je dobio povjerenje građana. Velik dio ljudi koji je glasao za njega su bili naši glasači, ako smo zbog toga u Zagrebu kažnjeni, jer smo bili lošija opozicija, to se na razini države ne bi trebalo dogoditi”, objašnjava.

Komentirao je i reakciju s desnice na rezoluciju Freda Matića:

“Očito da su to teme koje još nisu potpuno zatvorene u našem društvu. Mi baš u pitanju Zakona o pobačaju imamo odluku Ustavnog suda koju Vlada još nije provela jer ne znaju kako. U Saboru imamo dva prijedloga opozicije za taj zakon koji su dijametralno suprotni. Naš koji je u skladu s time što propisao Ustavni sud, i prijedlog Suverenista koji po meni izlazi iz tih okvira”.

Komentari