Bauk i Orešković: Povjerenstvo za sukob interesa je kao ‘tijelo eutanizirano’

Nakon odluke Povjerenstva za sukob interesa da se obustavljaju predmeti protiv premijera Andreja Plenkovića i još nekih visokih dužnosnika, saborski zastupnici Arsen Bauk i Dalija Orešković rekli su da je to “tijelo eutanizirano”.

“Hrvatski sudovi su postupali na jedan način dok im nije došao slučaj Andreja Plenkovića, onda su odjednom počeli postupati na drugi način. Umjesto da Sabor bilo preciziranjem, bilo vjerodostojnim tumačenjem ili bilo kojim drugim aktom utvrdi je li Povjerenstvo na nešto ima pravo ili ne, ovi bi željeli eutanizirati Zakon o sukobu interesa tako da to bude ‘evo rekao je sud'”, rekao je Bauk u Hrvatskom saboru.

Dodao je kako “u državi još uvijek vlast imaju narod i Sabor, a ne sudovi”.

“Sudovi provode zakone, a zakone donosi Sabor. Tu se jedino može raditi o udruženom za hrvatsku demokraciju zločinačkom pothvatu Vlade i sudova zato što su promijenili praksu. Da barem to Sabor napravi, pa da bude jasno, i da HDZ kaže – mi ne želimo da se preispituje etičnost naših postupaka”, istaknuo je Bauk.



S njim se slaže i Dalija Orešković te ističe kako je povjerenstvo eutanizirano.

“Danas je Povjerenstvo priznalo da je kao tijelo u potpunosti mrtvo i ne može obavljati zadaću zbog koje je zakonom osnovano”, rekla je.

Dodala je kako to nije posljedica odluke Visokog upravnog suda, već političke intervencije Ustavnog suda u cilju zaštite Andreja Plenkovića i njegovih ministara.

Komentari