Bauk: Banožić krenuo je nepotrebno u sukob s predsjednikom Republike u kojem ne može pobijediti

Damjan Tadic / CROPIX

Ministar obrane Marijo Banožić naglasio je u saborskom “aktualnom prijepodnevu” višestruke koristi nabavke 12 francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Rafale. Nabavkom tih zrakoplova osigurana je najviša investicija u posljednjih 30 godina, stvoreno snažno strateško partnerstvo, stvara se i dodatni gospodarski ciklus za hrvatsko gospodarstvo, odgovorio je ministar Mariju Kapulicu (HDZ). Nabavkom zrakoplova, dodao je, riješeni su ne samo materijalni resurs za idućih 30 do 40 godina, nego i dobivena podloga za strateški sporazum koji će biti potpisan sutra, zadržana je sposobnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i stvoreni preduvjeti za njegov daljnji razvoj.

Arsen Bauk (SDP) ustvrdio je da je Hrvatska imala i lošijih premijera, ministara zdravstva, ministara unutarnjih poslova, prometa, ali da nije imala lošijeg ministra obrane.

– Krenuo je nepotrebno u sukob s predsjednikom Republike u kojem ne može pobijediti. Zadnjih dana primio je toliko udaraca da možemo reći da je i prešao booster dozu udaraca. Kažu da pravi vođa govori za mnom, a oni drugi naprijed. U sukobu s predsjednikom vi kažete naprijed, ode Grlić Radman na predsjednika RH, vi kažete naprijed pa ode Banožić i onda dobije hrpu metaka. Ljudski, je li vam žao Banožića u što ste ga uvalili, pitao je premijera.

– Dragi moj cijenjeni zastupniče Bauk, moj najdraži Bračanin. A je li vam žao što vam je Milanović bio predsjednik SDP-a? Je li on danas više Petrovljev i Buljev ili SDP-ov, to vi meni danas s ljevice recite. To bih ja htio čuti, da ja vidim što je kome žao i čiji je žalac bode i koji se SDP pronalazi sada u ovoj retorici? Je li ti žao, Arsene? Je li ti žao, Arsene. Moraš mi reći. Meni bi bilo žao. Je li tebi Arsene žao kad je li mu žao ako predsjednik krši Zakon o sudovima, ako na Dan Hrvatskog sabora čestita Dan neovisnosti? Mora ti biti žao. Je li ti žao kada predsjednik kojeg si ti podržao krši Zakon o obrani kojeg, vidi, ajme mene, donese Vlada u kojoj si ti bio ministar, a nije predsjenik Vlade znao za akon kojeg je tadašnji ministar obrane Kotromanović predlagao, što to njega briga, odgovorio mu je među ostalim.



– Što se tiče Banožića, on je ok, stabilan, ministar, sutra njegov potpis, 12 Rafala, milijarda eura, jačanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, uzvratio je Plenković.

Bauk je odgovorio: “Nije mi žao, ni zbog čega. Butković u konkurenciji Kalmete ne može biti najgori. Na ugovor o pristupanju EU-u je popis Jadranke Kosor, gdje je ona sada? Ustvari, jako mi je drago što predsjednik radi u 80 % slučajeva, a u 20 % mi nije žao, ali imam određenih prijedloga kako da poboljša suradnju s vama, a i za vas bih imao neki prijedlog. Jedini kojeg mi je žao je admiral Hranj. Doveli ste ga u situaciju da od njega vaša stranka očekuje da odbije zapovijedi vrhovnog zapovjednika. Molim vas da poštedite Hranja, znate već čega, to se rimuje, i da ovu priču s predsjednikom riješite. Što se tiče Banožića, čovjek je pod stresom, očito je. To kad vi kažete da je on stabilan vrijedi sve dok predsjednik Sabora ne krene govoriti da možda i nije najstabilniji. Kad mu on stavi palac dolje, e onda je bivši, do tada je stabilan, dok se ne pokaže drugačije.”

Stipo Mlinarić (DP) problematizirao je nabavku Rafala

Kupujemo polovne zrakoplove, oni će za 20 do 30 godina biti otpisani, hoće li Rafali biti opremljeni najmodernijim zračnim raketama da budemo regionalna sila u zraku, zanimalo ga je.

Premijer mu je odgovorio kako na sva njegova pitanja ne može odgovoriti jer se kod kupovine sofisticirane opreme, ne govori o detaljima, no zadovoljan je odabirom Rafala.

– Odabrali smo zrakoplov koji je jedan od najmodernijih i najboljih tog tipa, ono što smo htjeli, to smo i dogovorili, ti će zrakoplovi s nama biti dugo, imat će snagu odvraćanja, naša vojska nakon toga više nikad neće biti ista, poručio je Plenković.

Andru Krstulovića Oparu (HDZ) zanimalo je može li itko usporiti realizaciju projekta Žnjanski plato u Splitu za koji je Vlada nedavno donijela odluku o koncesiji.

– Nakon te odluke Vlade, sada je stvar na tvrtki koja je dobila koncesiju da u roku dvije godine dostavi dokumentaciju kako bi ta investicija mogla krenuti, odgovorio mu je ministar mora Oleg Butković.

– Znači da je gotovo s opstrukcijama, preveo je zastupnik.

Božinović: Za 40 posto smanjen broj pokušaja ilegalnih ulazaka

Odgovarajući Ivanu Budaliću (HDZ), ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pohvalio se kako se, zahvaljujući prije svega naporima hrvatske policije, ove godine uspjelo za 40 posto smanjiti broj pokušaja ilegalnih ulazaka u državu.

– Oko ilegalnih ulazaka angažirali se mnogi, danas već govorimo o mrežama krijumčara, u našem mandatu uhitili smo više od 4.000 krijumčara ljudi, a ako je svaki prevozio 10 migranata, to je 40.000 ljudi koje smo spriječili da ilegalno uđu u Hrvatsku , kazao je ministar.

Komentari