Bartulica: Rasprave u Saboru često su bile traljave i uzaludne; Orešković: Sram me što zastupnici odlaze na jednomjesečnu stanku

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica ocijenio je da su rasprave Saboru često bile traljave i uzaludne, ali i istaknuo da se mora inzistirati na tome da parlament ima političku težinu.

“Često su naše rasprave traljave, sve se svodi na to da vladajuća većina ima 76 ruku i ispadne, na žalost. tako da neke rasprave nemaju puno smisla ili su čak uzaludne”, ocijenio je.

“Postoje različiti pristupi, neki su jako radišni i često se javljaju a neke nisam nijednom čuo”, dodao je Bartulica. No, unatoč tome, ističe, mora se inzistirati na tome da parlament ima političku težinu i da se neke stvari do kraja raščiste. Pritom je izrazio žaljenje što je odbijen prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva vezanog za aferu Janaf ustvrdivši da je to loša poruka.

Vezano za nove epidemiološke mjere Bartulica je ocijenio da se Vlada nije dobro pripremila za drugi val. “Grad, na žalost, više izgleda kao korizma, a ne advent, situacija je teška i brojke nisu ohrabrujuće”, rekao je.



Uvođenje propusnica stoga drži nužnom mjerom, dok za crkve kaže da je protiv paušalnih mjera gdje se ne uvažavaju razlike na terenu jer nije svaka crkva iste veličine. Apelirao je također na Vladu da što više izađe u susret poduzetnicima za koje kaže da su u teškoj situaciji.

Orešković: Sram me što saborski zastupnici odlaze na jednomjesečnu stanku

Zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš interesantnim je ocijenila finale saborske sezone u kojoj su vladajući odlučili sazvati izvanrednu sjednicu Sabora za nešto što se moglo već prije i jednostavnije donijeti.

Oporba je zadnjih tjedana imala tri inicijative, a posebno se osvrnula na interpelaciju o stanju u zdravstvu, istaknuvši da ta lakoća kojom HDZ ignorira činjenicu da postoji Sabor kao mjesto na kojem bi se trebalo raspravljati i o odlukama stožera je zaprepašćujuća. Ljudsko zdravlje i životi su najvažniji i ljudi nisu krumpiri i tako se prema njema ne treba ponašati, naglasila je. Oporba je ispunila svoj zadatak, a zašto se pri glasanju nismo približili brojci od 75 treba pitati puno veće klubove, kazala je.

Zastupnica Centra Dalija Orešković ponovila je da su tražili da se raspusti stožer u čije procjene i mjere više nitko nema povjerenja i da se formira bitno drugačije tijelo u kojem bi sudjelovala šira znanstvena zajednica i predstavnici oporbe i da mu predsjednik države da potporu.

Ocijenila da su u tzv. Ženskom klub radili upravo ono što njihovi birači i građani od njih očekuju, dodavši da ju je sram što saborski zastupnici sada odlaze na jednomjesečnu stanku pri čemu imaju privilegije koje ostali građani nemaju, od kojih nije najveća ta što im propusnice neće trebati nego što će primiti punu plaću koja nije mala za hrvatske prilike dok građani ne znaju što ih čeka.

“Vladajući su građanima ove godine oduzeli Božić zato što je Stožer donosio kompromitirane političke odluke, u kojima su neke skupine bile privilegirane”, zaključila je Orešković.

Komentari