Bartulica: ovi napadi na liječnike koji se pozivaju na priziv savjesti nisu dobra pojava

Damjan Tadić/Cropix

Stjepo Bartulica, predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta, održao je konferenciju za medije na temu priziva savjesti.

”Predložio sam da organiziramo tematsku sjednicu Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora na temu priziva savjesti. Do nje je došlo prilično brzo i to mi je drago. Što se tiče rasprave, rekao bih da je jako dobro da nitko nije doveo u pitanje sami institut priziva savjesti. To mora ostati zaštićena kategorija, liječnici su to potvrdili, ali i pravnici, pa, prema tome, ovi napadi na liječnike koji se pozivaju na priziv savjesti nisu dobra pojava”, uvodno je poručio Bartulica.

Rekao je kako ih ovo pitanje dijeli i kako se ne slažu svi, konkretno, o činu pobačaja te dodao kako bi se, međutim, moglo reći da postoji široki konsenzus da liječnici svakako imaju pravo odbiti takav zahvat. Istaknuo je da to kako će to država regulirati u ovim okolnostima ostaje otvoreno pitanje.

”Puno se govori o raznim slobodama, no istovremeno se govori što država mora činiti. Neke zemlje na neki način prisiljavaju liječnike. Teško je uskladiti ta dva stava. Što bi bilo ako imaju pravo svi ginekolozi odbiti taj zahvat, kako će država to riješiti i na koji način će omogućiti to u svim bolnicama?”, naglasio je Bartulica.



Smatra da imamo situaciju koju nije lako riješiti, no da ovo što ministar Vili Beroš radi, da šalje upute bolnicama i na neki način stvara popis liječnika koji se pozivaju na priziv savjesti kao neku vrstu liste osumnjičenika, nije dobra pojava.

”Upozoravam još jednom da su liječnici zadnji koji bi trebali biti prisiljeni raditi određene stvari koje nisu u skladu s njihovom savješću”, zaključio je Bartulica, prenosi Direktno.

 

Komentari