Bartulica: Država je nekima maćeha, a nekima majka. Na naplatu nam dolaze godine odgađanja potrebnih reformi

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica komentirao je u Saboru raspravu o smjeni ministra Tomislava Ćorića, ovršni zakon, državni proračun i zdravstveni sustav. 

Vezano za opoziv ministra Ćorića rekao je kako je glavna poruka premijera Plenkovića da je HDZ pobjedio na izborima.

“Uzaludan je svaki pokušaj da se tu nešto bitno promijeni i nije bitno što oporba misli jer oni su pobijedili”.

Istaknuo je da je politika ove Vlade nekoherentna navodeći Ovršni zakon.



“Govorimo ovih dana o Ovršnom zakonu, o velikom broju blokiranih građana. Mnogi to navode kao razlog da napuštaju Hravtsku, očito nemaju izlaza. Vlada ponavlja da želi tim ljudima pomoći, a istovremeno imamo ovaj slučaj s aferom Vjetroelektrana gdje se jednoj tvrtki na rok od 14 godina jamči visoka cijena električne energije”, navodi.

Dodaje kako jedne strane građani ne uspijevaju plaćati svoje redovite troškove, a s druge strane Vlada s ovim mjerama povećava cijenu te iste energije i zapravo otežava tim istim ljudima.

‘Nije pitanje količine novca nego na koji način se on troši’

Za državni proračun navodi kako kod svake Vlade, a ne samo kod ove, postoji pojava da da se neracionalno upravlja našim resursima.

“Država nažalost tako izgleda kod nas, nekima je maćeha, a nekima je majka. I to se neće promijeniti sigurno dok imamo ovakav proračun sa 128 tisuća stavki koje smo mi zastupnici u kratkom roku trebali proučavati da bi raspravljali o proračunu za slijedeću godinu”, poručio je.

Ističe kako zbog nečinjena od strane Vlade imamo državni monopol nad zdravstvenin sustavom.

“Tvrdim da svaki monopol donosi loše odluke za svoje korisnike i s vremenom nužno zloupotrebljava tu poziciju. I tako HZZO i način na koje naše zdravstvo funkcionira. Ni 25 milijardi kuna nije dovoljno, novi su dugovi. Nije pitanje novaca nego na koji način se on troši i vidimo da je sustav u ovim izvanrednim okolnostima u vrlo teškom stanju”.

Navodi kako iz javnog sektora jedino odlaze liječnici i medicinske sestre, oni koji u ovim uvjetima rade najteži posao, odlično se bore s ovom pandemijom “te im skidam kapu, ali nažalost činjenice pokazuju da upravo oni napuštaju Hrvatsku jer očito ovaj sustav nije ni poticajan, ne nagrađuje izvrsnost, ne nagrađuje one najbolje”.

“To je uvijek tako kad država upravlja sa svime, a još slušamo i dalje u javnosti da bi zdravstvene usluge trebale biti besplatne, nisu besplatne, koštaju 25 milijardi ako ne i više kuna. Situacija je sve teža i ovo dolazi na naplatu sada zbog godina i godina odgađanja potrebnih reformi koje su na jeziku, a nisu na djelu”, zaključuje.

Komentari