Bartulica: Ljevica u Hrvatskoj pretjerano fiksirana na ‘regiju’, Milanović je ipak manje iracionalan

COK

Nakon izborne pobjede Zorana Milanovića, bivša ministrica Vesna Pusić kritizirala vanjsku politiku Kolinde Grabar-Kitarović. “Pokušala nas je udaljiti od jedinog mjesta gdje imamo stvarni utjecaj gdje stvarno nešto druge zemlje od nas očekuju”, rekla je Pusić, te dodala da je povezivanje s zemljama ‘regije’ jedino što je blizu zdrave pameti.

“Hrvatska ljevica je pretjerano fiksirana na zemlje bivše Jugoslavije”, za portal Otvoreno rekao je Stjepo Bartulica, savjetnik predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića za vanjsku politiku i predsjednik Centra za obnovu kulture kojeg smo zamolili za komentar izjava ministrice.

Pusić: Vraćanje fokusa Hrvatske na regiju je jedino što je blizu zdrave pameti



‘Sa zemljama na našem istoku imamo narušene odnose’

“Mi s zemljama na našem istoku imamo velik broj otvorenih pitanja i narušene odnose”, rekao je Bartulica, te dodao da zbog pretjerane usredotočenosti na taj prostor gubi previše energije.

Za Hrvatsku bi bilo mnogo bolje, smatra Bartulica, da se okrenemo zemljama srednje Europe, posebno zemljama Višegradske skupine.

“To su zemlje koje su ostvarile velik napredak, u svakom pogledu. Zemlje koje su nekada bile iza Hrvatske”, te dodaje da je u Hrvatskom interesu povezati se sa zemljama koje ostvaruju velik rast. “Poljska je danas jedna gospodarska sila. Isto tako Češka. To je zemlja koja sada ima punu zaposlenost”, dodaje.

‘Iznenađuje da na te zemlje gledamo s visoka’

Zamjerke Poljskoj i Mađarskoj kao “neliberalnim demokracijama” Bartulica vidi kao neopravdani osjećaj superiornosti.

“Iznenađuje kako još uvijek prema tim zemljama mnogi u Hrvatskoj gledaju s visoka”, rekao je Bartulica.

Viktor Orban učinio je mnogo za Mađarsku. Ne moramo se u svemu slagati, ali u Hrvatskom je interesu da imamo dobru suradnju”, rekao je Bartulica.

“Zemlje srednje Europe su nama i kulturološki sličnije od zemalja jugoistočne Europe”, dodaje.

‘Milanović se ipak ne pretvara da u Srbiji nema problema’

Na pitanje zašto se iz ljevica na isti način ne istupa protiv suradnje sa Srbijom Aleksandra Vučića, Bartulica odgovara da se radi o dvostrukim kriterijima.

Milanović je u tom smislu ipak manje iracionalan od Vesne Pusić. On se ne pretvara da u Srbiji nema problema”, rekao je, te dodao “Ali na ljevici vi imate i ljude koji su spremni braniti režim komunističkog diktatora Josipa Broza Tita, a istovremeno optužuju Mađarsku i Poljsku za nedostatak demokracije”, zaključuje Stjepo Bartulica za Otvoreno.hr.

Komentari