Barišić: Riječ pandemija najbolje pristaje uz radosni događaj rođenja Spasitelja

HRT

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodeći božićno misno slavlje u splitskoj katedrali u propovijedi je istaknuo kako riječ pandemija, koja znači “za sav narod,” nabolje pristaje uz radosnu događaj rađanja Spasitelja – Krista Gospodina.

Istaknuo je kako često spominjana riječ kroz ovu godinu “pandemija” dolazi od riječi “pan-demos” što znači “za sav narod.”

“Pandemija znači nešto što zahvaća i što se odnosi na sav narod. Tako virus ili bolest može biti pandemijska. No, riječ pandemija – za sav narod – najbolje pristaje uz radosni događaj rođenja Spasitelja – Krista Gospodina,” rekao je Barišić u propovijedi na božićnoj misi.

Dodao je kako je Isus Krist je oslobođenje, ozdravljenje i spasenje za sav narod – pan-demos.
“Dakako, ne samo za jedan narod, nego za sve narode svijeta, za čitav ljudski rod. Štoviše, utjelovljeni Božji logos zahvaća kozmičku pandemiju spasenja, ne samo ljudskog roda, nego i svega stvorenoga, jer svemu što postade u Božjem logosu bijaše život,” kazao je Barišić.



U tom kontekstu on je također rekao kako se i osim svih nepovoljnih okolnosti Božić se ne odgađa, nego se događa.”
“Pored svih nepovoljnih okolnosti Božić se ne odgađa, nego događa. Neovisno o nama, za nas. Ne spašavamo mi Božić, nego Božić nas spašava,” poručio je Barišić.
“Samo Bog ponizno nam prilazi u nemoćnom betlehemskom Djetetu da nas približi k sebi, krši sve mjere distance, udaljenosti – ovu najveću udaljenost on premošćuje iz ljubavi prema nama,” rekao je Barišić u propovijedi.

Na kraju mise nadbiskup Barišić je čestitao Božić zdravstvenim djelatnicima, te bolesnima od koronavirusa.
“Vjerujem da možemo mi ovdje iz naše katedrale uputiti čestitku i sretan Božić svima onima koji su dežurni na raznim poljima da može život funkcionirati u našem društvu osobito našim liječnicima, medicinskim sestrama i bolničkom osoblju. A kako ne čestitati i bolesnicima, osamljenima, starima koji su u novije vrijeme bolesni od koronavirusa. Želimo svima njima da im gospodin dadne snage da mogu zajedno s njime živjeti te okolnosti života,” rekao je splitsko-makarski nadbiskup Barišić na božićnoj misi u splitskoj katedrali sv. Duje.

Komentari