BANOŽIĆ: Za sada možemo samo potvrditi da je riječ o aviobombi koja se koristila na avionima sovjetske proizvodnje

Srdjan Vrancic / CROPIX

Ministar obrane Mario Banožić rekao je danas da su na besposadnoj letjelici koja je u četvrtak pala u Zagrebu pronađeni dijelovi aviobombe. Rekao je i da je letjelica u glavnini izvađena, prenosi HRT.

Banožić je rekao da je istraga ušla u završnu fazu.

– Plan je bio za jučer. Međutim, na samom početku istrage dobili smo određena sanjanja o tome da se na pojedinim fragmentima nalaze elementi eksploziva i moralo se pristupiti pažljivijem načinu vađenja besposadne letjelice i na taj način otkloniti bilo kakav rizik za nekakav tragičan događaj, rekao je Banožić.

Pronađena je takozvana crna kutija iz koje se očekuju izvući određeni podaci o letu letjelice. Pronađeni su i tragovi eksploziva, ali i elementi koji upućuju na to da ova letjelica nije bila izvidničkog tipa, naveo je ministar.



– Na ovoj letjelici smo našli dijelove aviobombe, rekao je, dodavši da se radi aviobombi sovjetske proizvodnje.

– Ona je isto tako, kao i svi ostali elementi, odvezena s ovog područja i nakon dublje analize rekonstrukcijom moći ćemo reći koji tip i u koju svrhu. Za sada možemo samo potvrditi da je riječ o aviobombi koja se koristila na avionima sovjetske proizvodnje, rekao je Banožić.

Rekao je da postoje određeni elementi koji bi mogli ukazivati da je letjelica došla i s ruske i s ukrajinske strane, te da će istraga još malo potrajati.

– Sad je najbitnije još jednom pokazati da je ovo područje sigurno. Ovdje nema eksplozivnih sredstava, bar u ovom momentu. Dečki iz MUP-a i Vojne policije još će detaljnije pregledati ovaj teren, da nije još nešto ostalo unutra, ali u pravilu ona je u glavnini izvađena van, rekao je Banožić.

 

Komentari