Banožić se zahvalio Amerikancima i poručio: Obrambena suradnja Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država traje dugi niz godina

Ministar obrane Mario Banožić danas je dao intervju pomoću svečanog primanja na zapovjedni brod Šeste flote Sjedinjenih Američkih Država USS Mount Whitney koji je već neko vrijeme usidren u posjetu Splitu.

Banožić o suradnji Hrvatske i SAD-a

Banožić je svoj intervju započeo govoreći o odličnoj suradnji Hrvatske i SAD-a: “Obrambena suradnja Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država traje dugi niz godina, a Hrvatska je izuzetno zahvalna za potporu i donacije Vlade SAD-a za razvoja naših obrambenih sposobnosti.

“Zajednička obuka, sudjelovanje u vježbama i operacijama jačaju operativnu spremnost i interoperabilnost. Hrvatska vojska u potpunosti je posvećena jačanju stabilnosti i sigurnosti te daljnjem razvoju naše obrambene suradnje.”

Zadovoljan i Fleming

Banožić je kazao i kako je savjetnik i otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a u RH Mark Fleming istaknuo kako mu je iznimno drago što su doplovili u Split te da je obrambena suradnja između SAD-a i Hrvatske kamen temeljac bilateralnih odnosa:



“Posljednjih deset godina američka vojna pomoć Hrvatskoj dosegla je približno 4,5 milijardi kuna, što je više od 700 milijuna dolara, za obuku, opremu, izgradnju infrastrukture i specijaliziranog vojnog obrazovanja.”

“Otkako se Hrvatska prije 12 godina pridružila NATO savezu, američko i hrvatsko vojno osoblje zajedno su služili od Afganistana preko Iraka do Kosova. Partnerstvo SAD-a i Hrvatske na kopnu i moru ključno je za vojnu suradnju i zajedničku sigurnost naše dvije zemlje u NATO-u.”

Izjave ostalih Amerikanaca

Viceadmiral Black kazao je kako Hrvatska stoji kao važan saveznik NATO-a, olakšavajući u inozemstvu održavanje naprijed raspoređenih brodova američke mornarice: “Hrvatska brodogradilišta su svjetske klase i mogućnosti protuminskih mjera osiguravaju stalnu pomorsku prisutnost i sigurnost u cijeloj regiji”, dodao je Black.

Zapovjednik broda USS Mount Whitney Dave Pollard pojasnio je kako je riječ o zapovjednom brodu na kojem se nalazi komunikacijski i zapovjedni centar: “Suradnja američke i hrvatske vojske i dijeljenje istih vrijednosti donosi sigurnost, stabilitet i prosperitet ove regije”, ocijenio je Pollard.

Nakon odlaska iz Splita, američki brod sudjelovat će u dvotjednoj integriranoj vježbi LSE 2021 zasnovanoj na scenariju koji će pružiti vrhunsku obuku na moru i kopnu protiv izazovnih protivničkih snaga.

 

Komentari