Banožić: Proces migracija neće se odraziti na Hrvatsku

Twitter/Vlada RH

Ministar obrane Mario Banožić danas se javnosti obratio s temom oko migranata iz Afganistana koji će utočište tražiti u Europi. On smiruje javnost i kaže da nema potrebe za panikom.

Banožić o Afganistanu

Evo što je Banožić rekao: “Poslana je jasna poruka odlaskom posljednjeg američkog vojnika iz Afganistana. Očekujem da se procesi koji će se događati poslije preuzimanja kompletne vlasti u Afganistanu, a naglašavam prije svega – proces migracija, neće se odraziti na RH, odnosno nećemo doživjeti onaj scenarij koji je bio 2015. godine.

“Problemi migrantskih kriza riješiti puno prije hrvatskih granica. Hrvatska neće mijenjati stav prema ilegalnoj migraciji i da će se na hrvatskim granicama nastaviti vršiti detaljne provjere. Siguran sam je da svaki hrvatski vojnik koji je upućen na mirovnu misiju ili operaciju bio svjestan određenog rizika.”

Izjava Lozančića

Izjavu novinarima dao je i Dragan Lozančić, savjetnik predsjednika Zorana Milanovića koji smatra da je Hrvatska bogatija iskustvom nakon sudjelovanja u misiji NATO-a u Afganistanu:



“Hrvatskoj je Afganistan otvorio vrata za ulazak u NATO, ali i EU jer je to najbolji način kako smo (…) mogli podijeliti teret s našim saveznicima i time smo dokazali da je naše mjesto u redovima euroatlantske zajednice. Uz to, hrvatskim vojnicima koji su prošli Afganistan, to bila velika škola, zaključio je Lozančić.

 

Komentari