BANOŽIĆ: Prekidanje vojne vježbe bio bi ozbiljan međunarodni problem i letovi koji su se dogodili iznad gradova su u kontroliranim uvjetima

Davor Pongracic / CROPIX

U vojarni „Pukovnik Marko Živković” na Plesu sastali su se ministar obrane Mario Banožić i zapovjednik 31. borbenog krila AVIANO brigadni general Jason Bailey.

Ministar obrane Mario Banožić dao je izjavu za novinare i komentirao slučaj palog drona u Zagrebu.

– Definitivno možemo zaključiti da je dron došao s ukrajinskog teritorija. Kome je on u tom trenutku pripadao i na koji način lansiran i zašto je lansiran, to treba utvrditi istraga. Sama dinamika iznošenja informacija može stvoriti konfuziju, to smo imali nekoliko dana. Razumijem javnost u ovom vremenu gdje i društvene mreže i internet čine svoju brzinu informacija punom bržom, nego što je to nekada bilo i svaka informacija se multiplicira do sljedećeg iznošenja, rekao je.

“Istražitelji su u subotu utvrdili da postoje fragmenti koji upućuju da je bila i aviobomba”



Naglasio je kako se na osnovu prvih saznanja uspjelo doznati o kakvom tipu letjelice je riječ.

– Sve što je u tom trenutku upućivalo, a saznali smo još tu noć da je riječ o Tupoljevu 141. Iz otvorenih izvida mogli smo saznati da je riječ o izvidničkoj letjelici koja je imala namjenu 60-ih, 70 ih godina, ali bila je izbačena iz sustava sovjetskih zemalja i vraćena 2014. godine u sustav ukrajinske vojske prilikom borbi u Donbasu. Možemo ustvrditi da postoje određena znakovlja na letjelici. Daljnja istraga je u petak dala određena saznanja, da su se na pojedinim fragmentima nalazili tragovi eksploziva pa je tad promijenjena slika da nije riječ o izvidnici, nego da postoji mogućnost određene modifikacije. Istražitelji su u subotu utvrdili da postoje fragmenti koji upućuju da je bila i aviobomba. Nakon što se tome pristupilo uz oba podatka, išlo se iz sigurnosnih razloga isprazniti paviljon te je mehanizacija dovedena kako bi se počelo otkopavati oko same letjelice i tako pristupili bočno jer nismo znali što će nas očekivati. Već nakon par metara počeli smo dolaziti do novih dokaza i napravljena je prva tiskovna konferencija i u interesu javnosti je rečeno što se dogodilo. Dalje možemo zaključiti da imamo oko 95 posto toga projektila koji se nalazi unutar same letjelice. Uskoro ćemo ga pokazati javnosti, rekao je.

Međunarodna suradnja

Naglasio je kako postupak vodi DORH u suradnji s kriminalističkom policijom.

– Svi oni pirotehničari koji su tada radili, svi kriminalisti koji su tada radili na samoj lokaciji, imaju određena preliminarna saznanja i kako se budu potvrđivala, tako ćemo s njima izaći u javnost. Isti dan smo rekli kako se istraga vodi u pravcu zemalja članica NATO-a, povezujući radarske sustave koji se nalaze u Rumunjskoj, Mađarskoj i u Hrvatskoj. Iz tog razloga imao sam razgovore s ministrima obrane Mađarske i Rumunjske, kao što su to činili i načelnik Glavnog stožera i ravnatelji obavještajnih agencija s ciljem prikupljanja što više informacija kako bi se moglo utvrditi odakle je mogao poletjeti. Na taj način sam razgovarao s ukrajinskim kolegom i zamolio ga za pojedinu tehničku dokumentaciju koja se u pravilu koristila kod letjelica kako bi što prije mogli napraviti detaljnu analizu, rekao je.

“Objekt na radarskom sustavu u Hrvatskoj bio manje od sedam minuta”

Istaknuo je kako se tu uključuju i drugi centri za vještačenje, pogotovo po pitanju očitavanja podataka, a tu su i ostale saveznice članice NATO-a.

– Ja sam siguran da ćemo na ovakav jedan način doći do što preciznijih informacija kako bi saznali što se dogodilo. Sve što možemo potvrditi da je taj objekt na radarskom sustavu u Hrvatskoj bio manje od sedam minuta. Bilo kakva reakcija bila je uistinu nemoguća. Fokus ove istrage je da ovo bude jedna naučena lekcija s ciljem da se to više ne dogodi. Naša protuzračna obrana ima određenih ograničenja i to je rečeno još na tiskovnoj konferenciji, prvenstveno se mislilo na djelovanje po noći. U tom području tražimo dugoročna rješenja i siguran sam da smo na dobrom tragu. Unutar Air-Policinga najbližih zemalja tražimo u tome podršku. Ovo se dogodilo na razini bilateralnog razgovora i moramo zatražiti borbenu spremnost koja nam je u ovom trenutku ograničena. Sigurno je da trebamo jačati sposobnost hrvatskog ratnog zrakoplovstva pa i za ovakve incidente.

Vježbe aviona u godišnjem planu

Rekao je kako se trenutno održavaju vježbe aviona koje su bile u godišnjem planu, koje su se možda trebale i kasnije ove godine održati.

– Imamo partnere koji nas razumiju i koji su došli istog trena dok ne nađemo dugoročno rješenje. Ovaj događaj od četvrtka je posvijestio da je rat tu kod nas, naglasio je.

Giganti vojnih misli i posrnuli političari

Rekao je da ono što se dogodilo u hrvatskom medijskom prostoru je prežalosno.

– Postojali su ljudi koji su na osnovi vlastitih empirija išli dezinformirati javnost unatoč službenoj tiskovnoj konferenciji na kojoj se s razlogom dala informacija što je bilo u samoj letjelici. Par sati nakon toga, giganti vojnih misli dali su totalno oprečne informacije aludirajući na to da svi oni koji su radili na uviđaju su nestručni, a ja slušam nestručne ljude. Žalosno je da se takvo što dogodilo. Uz gigante vojnih misli, spomenut ću i posrnule političare, koji misle da znaju sve i ne trebaju slušati pirotehničare niti krim inspektore niti vidjeti kako se uzima doslovno svaki uzorak zemlje, metala i plastike kako bi se što prije saznalo je li područje kontaminirano, rekao je.

“Nema pravnih zapreka da se vježbe ne održavaju”

O vježbama aviona rekao je kako na te odluke Vlade, predsjednik je dao svoje mišljenje i ono je bilo pozitivno.

– Odluka je donošena na Vladi. Nema pravnih zapreka da se vježbe ne održavaju. Letovi koji su se dogodili iznad gradova su u kontroliranim uvjetima. Ne stoji tvrdnja da je bila riječ o uznemiravanju. Ministarstvo obrane je odgovorno za hrvatsko ratno zrakoplovstvo tako da njime upravlja u suradnji s ostalim ministarstvima. Prekidanje vojne vježbe bio bi ozbiljan međunarodni problem, rekao je.

Komentari