Banožić: Predsjednik Republike mora znati kako Hrvatska vojska nije njegova igračka

Srdjan Vrancic / CROPIX

Ministar obrane Mario Banožić u svojem priopćenju osvrnuo se na izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića u Dugoj Resi. Rekao je da “Predsjednik svojim izjavama pokazuje da se neprimjereno odnosi prema obrambenom sustavu i Hrvatskoj vojsci te da je to neprofesionalno za funkciju koju obnaša”.

“Predsjednik Republike mora znati kako Hrvatska vojska nije njegova igračka”, kazao je Banožić.

Oštro demantiram da je brigadir Elvis Burčul potjeran u mirovinu. Ponavljam da je riječ o brigadiru kojem je isteklo imenovanje na dužnost zapovjednika Počasno-zaštitne bojne te mu je sukladno zakonu, po potrebi službe i u skladu s Planom izdvajanja osoblja za 2021. prestala djelatna vojna služba s pravom na starosnu mirovinu.

Vezano uz navode Predsjednika Republike da će pitanje „svoje Počasno-zaštitne bojne riješiti na drugi način vojnički, zapovjedno“, naglašavam da je svatko dužan poštovati zakon, pa i Predsjednik Republike Hrvatske te su Zakonom o obrani jasno propisani ustrojstvo i zapovijedanje u Oružanim snagama Republike Hrvatske, kao i nadležnosti državnih tijela u području obrane.



U skladu s Ustavom, Predsjednik Republike Hrvatske je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, što nitko ne dovodi u pitanje, ali su nadležnosti Predsjednika Republike Hrvatske jasno i nedvosmisleno propisane Zakonom o obrani, koji je 2013. godine Milanovićeva Vlada predložila, a Hrvatski sabor donio i koji je i danas na snazi. Stoga Predsjednik Republike svoje ovlasti kao vrhovni zapovjednik mora provoditi u skladu sa Zakonom o obrani.

Očito u nedostatku argumenata Predsjednik Republike Hrvatske ne zna drugačije reagirati osim vrijeđati na osobnoj razini”, navodi se u priopćenju ministra obrane.

Komentari