BANOŽIĆ POGUBIO KONCE! Dok se on svađa s Milanovićem, vojnici mu se drogiraju: Postoji sumnja da je dilanje narkotika organizirano

Foto: Robert Fajt/Cropix

Novi slučajevi zloporabe droge u Hrvatskoj vojsci potvrda su teze o kaosu u Oružanim snagama Republike Hrvatske, o kojem se ispod glasa progovara posljednjih godinu dana. Kao što je poznato, tijekom srpnja i kolovoza ove godine provedena su 44 nadzora, pri čemu je kod tri vojnika utvrđena prisutnost droge u organizmu.

Protiv njih će biti podnesene prekršajne i kaznene prijave, potvrdili su u Ministarstvu obrane, no napominju i kako nitko od navedenih pripadnika Oružanih snaga nije zatečen u konzumaciji droge za vrijeme službe, niti je kod njih pronađena droga, što možda i jest pozitivno, no ono što je razlog za brigu jest učestala pojava droge među pripadnicima domaćih oružanih snaga.

Pogubio konce
Oni koji su prema ministru obrane, HDZ-ovu Mariju Banožiću, kritični smatraju da je on glavni i odgovorni za ovakvo stanje te da je ispustio sve konce jer nije dorastao poziciji na kojoj se nalazi, međutim, od naših neutralnih sugovornika doznajemo kako je vojska potpuno zanemarena zbog sukoba između Banožića i predsjednika Zorana Milanovića koji ratuju zbog vlastitih pozicija, ne vodeći računa o tome kako se taj njihov rat odražava na vojnike koji, otkako je poziciju ministra napustio Damir Krstičević, nemaju razloga za zadovoljstvo.

Interes za vojsku među mladima je sve manji, plaće su skromne, a napredovanje iznimno teško te se još po vojnoj hijerarhiji uspinje uz veze i poznanstva, što je demotivirajuće za ljude koji rade u iznimno složenim uvjetima bez obzira na to što u javnom prostoru prevladava mišljenje da nam vojska nije potrebna u razdoblju kada nema rata.



Umjesto da Milanović i Banožić sjednu i pronađu način da moderniziraju vojsku i poboljšaju standard vojnika, njih dvojica ne prestaju ratovati, a za to vrijeme u Hrvatskoj vojsci redaju se skandali koji bi se uskoro mogli izdići na još višu razinu. Naime, kako neslužbeno doznajemo, VSOA već neko vrijeme provodi veliku istragu kako bi doznala krije li se u pozadini ovih slučajeva s drogom dilanje te tko unosi drogu među hrvatske vojnike i postoji li mogućnost da se taj posao odrađuje za nekoga s viših pozicija.

Naši dobro upućeni sugovornici tvrde kako bi u javnost uskoro mogli dospjeti zapanjujući podaci jer je i ranije sam Milanović tvrdio i potvrdio da je u vojnoj postrojbi u Delnicama bilo organizirano raspačavanje droge, no navodno se nije samo u Delnicama obavljao taj nezakoniti posao.

Zataškavanje slučaja
Problem zloporabe droge u hrvatskim oružanim snagama složena je priča, a o ranije najavljivanoj i provođenoj kriminalističkoj istrazi vezanoj uz ovu temu vrlo se malo toga zna pa se stječe dojam da se narko-afera u Oružanim snagama nastoji zataškati, premda u Uredu predsjednika Milanovićevi suradnici tvrde kako on smatra da su za pojavu droge među vojnicima odgovorni zapovjednici, što je uostalom i sam potvrdio tijekom gostovanja u Delnicama prošle godine.

“Ovo je upozorenje. Može se dogoditi jednom, ali se više ne smije događati. Posebno se ne smije dogoditi da u vojsci ima ljudi koji se bave organiziranim raspačavanjem narkotika. Bilo je i toga, i to baš u Delnicama”, rekao je Milanović, ali po svemu sudeći uzalud, što je vidljivo i iz ovog posljednjeg slučaja u sklopu kojega je i vojna policija provela nadzor među 27 pripadnika Oružanih snaga koji su sudjelovali u izvanrednim događajima izvan službe, pri čemu je kod troje pripadnika utvrđena prisutnost droge.

Otkud im droga, u MORH-u zasad ne otkrivaju javno. Javnosti je, međutim, i bez njihovih oglašavanja jasno da su Oružane snage preplavili učestali skandali koji su povezani s drogom, što izaziva nervozu ministra Banožića koji se u središtu skandala nalazio i onda kada je porastao broj smrtnih slučajeva među vojnicima. “Očekujem od svih koji su ostali u sustavu Hrvatske vojske da međusobno suzbijaju zloporabu droga…”

“… Mislimo da to vojnici između sebe moraju sami prijavljivati i rješavati, jer definitivno ovo što ovako izlazi u javnost nije na korist i čast Hrvatskoj vojsci i kroz te se pojedinačne slučajeve promatra stanje u HV-u”, izjavljivao je svojedobno Banožić, ali od te izjave do danas Hrvatska se nije odmakla predaleko.

Traženje doušnika
Osim što upućeni sve češće propitkuju Banožićeve kompetencije, u vojnim krugovima u pitanje se dovodi i djelovanje VSOA-e jer u njihovoj nadležnosti i jest kontrola i suzbijanje ovakvih neugodnih situacija pa i vojnici postavljaju pitanje zašto nitko nije ranije reagirao na takve događaje koji uistinu bacaju ljagu na cijelu Hrvatsku vojsku. Kako tvrde naši sugovornici, služba koju vodi Ivica Kinder, osim priča o istrazi koja se provodi, ni na koji način nije reagirala da bi se spriječio serijal afera s drogom, pri čemu se ponovno problematizira i Banožić koji je s Kinderom i prije nekoliko mjeseci tvrdio kako u sustavu nema propusta, što je prema tezama upućenih miljama daleko od istine.

Za razliku od Banožića koji se neprestano bori s Milanovićem, Kinder kao prvi čovjek vojno-obavještajnog sustava uživa predsjednikovu, ali i zaštitu premijera Andreja Plenkovića, što i ministru obrane sužava prostor za bilo kakvu kritiku i za bilo kakvo ozbiljnije djelovanje. Cijeli je niz pitanja o drogi u vojsci mjesecima bez odgovora, premda su novinari više puta od nadležnih pokušavali doznati je li dovršeno kriminalističko istraživanje zloporabe narkotika u Oružanim snagama.

Ono što se zasad zna jest da su pripadnici stegovno procesuirani, ali odgovora na pitanje o tome jesu li možda utvrđeni propusti i što je konkretno učinjeno da bi se ovaj problem riješio zasad nema, i to kako tvrde naši sugovornici iz VSOA-e vjerojatno zbog toga što su došli do podataka o organiziranom raspačavanju narkotika unutar vojske, pri čemu naš sugovornik ne umanjuje ulogu i odgovornost VSOA-e u ovim velikim i nimalo ugodnim slučajevima, o kojima se više nitko i ne oglašava s dovoljnom dozom ozbiljnosti, nego se čini da je to stanje koje su nadležni prihvatili i koje toleriraju iz nekih samo njima znanih razloga, uz povremene sankcije za vojnike koji se nađu u prekršaju.

Pitanje odgovornosti
Opći je dojam i javnosti i onih koji djeluju unutar sustava da je problem s drogom mnogo veći i ozbiljniji od sankcija za pojedince, no dosad se ni Milanović ni Banožić, pa ni premijer Plenković nisu pozabavili tom problematikom onako kako bi se time pozabavili u uređenim državama u kojima bi ovako učestala pojava droge odavno bila dignuta na mnogo više razine i u kojima bi se ovakvoj situaciji pristupilo s mnogo većom ozbiljnošću.

Umjesto ozbiljnog i odgovornog pristupa, mi u Hrvatskoj imamo rat Banožića i Milanovića oko dečki i cura koji bi i u ratu i u miru trebali dostojanstveno stajati na braniku domovine. Rušenje dostojanstva Hrvatske vojske ovakvim aferama za naše sugovornike iz sustava ugroza je nacionalne sigurnosti u zemlji u kojoj nitko od vodećih političara ne reagira u skladu s težinom afere koja se, kako se čini, po svaku cijenu nastoji zataškati.

Mirko Jozić/7dnevno

 

Komentari