Banožić o Milanoviću: Došao je ovdje i nije pozdravio veliku većinu, to govori o njegovoj kulturi

Foto: Robert Fajt/Cropix

Ministar obrane Mario Banožić dao je izjavu za medije nakon svečanog preuzimanja novih vojnih helikoptera Hrvatske vojske.

Upitan zašto još nema hangara iako je oprema već stigla, Banožić je kazao da se radi o višegodišnjem projektu, prenosi N1.

“2020. godina je bila ona krizna kada se smanjivao budžet. Došao sam na pola godine kada je budžet bio skinut više od 530 milijuna kuna. S 2021. godinom krenuli smo dalje s hangarima. Imali smo jedan manji natječaj, to je bio taj parkirni hangar koji je došao pred kraj priče, ali je tada prvoizabrani postavio nešto što nije bilo u skladu s uvjetima natječaja. Drugoizabrani je daleko premašivao procijenjenu vrijednost pa smo morali poništiti natječaj. Paralelno s tim se događa i drugi hangar koji je složenije strukture i ima svoje izazove”, rekao je Banožić.

Očekuje da će se hangari završiti šest mjeseci nakon završetka javne nabave, odnosno da ćemo ih imati do iduće godine.



Upitan što misli o tome da se predsjednik RH nije provozao novim helikopterima zajedno s njima, rekao je:

“Ne znam zašto nije bio. Ovdje je bio pozvan kao gost. Moram izraziti nezadovoljstvo da unatoč tome što ovo projekt američke i hrvatske Vlade, on je pokušao izdominirati i ovim događajem. Njegova medijska konferencija je bila potpuno nepotrebna jer ovo je bilo na čast Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.”

Na pitanje je li mu bilo nelagodno biti na istom događaju s predsjednikom RH nakon svih međusobnih prepucavanja i uvreda:

“Nemam nikakvu nelagodu jer imam mirnu savjest i radim u skladu sa zakonom, a sve petljanje i laži koje se čuju u njegovom narativu trebaju unositi nemir njemu”, kazao je, a na pitanje o tome zašto se nisu pozdravili dodao je:

“On je ušao ovdje i nije pozdravio veliku većinu, to govori o njegovoj kulturi.”

Odgovarajući na pitanje hoće li se iseliti iz stana nakon odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, rekao je:

“Naravno da neću. Povjerenstvo je kazalo upravo ono što sam ja kazao u obrani.”

Osvrnuo se i na izjave da kupnja vozila Bradley ne bi bila završena da predsjednik nije aktualizirao tu priču, Banožić je rekao:

“Predsjednik govori o projektima koji njemu odgovaraju, ne govori o onima koji njemu ne odgovaraju. Zamolit ću vas da snimite ova dva transportna aviona koji su prizemljeni 2011. godine, i to nakon ulaganja od 15 milijuna kuna. Nitko ne zna razlog zašto su prizemljeni, ali to je bilo u mandatu Zorana Milanovića.”

Podsjetimo, u vojarnoj “Pukovnik Marko Živković“ danas su svečano preuzeti helikopteri UH-60M Black Hawk, donacije Sjedinjenih Američkih Država Republici Hrvatskoj. Helikopteri UH-60M Black Hawk dio su projekta nabave ukupno četiri helikoptera od Sjedinjenih Američkih Država, od kojih Ministarstvo obrane kupuje dva, a dva pristigla donacija su američke strane.

Na preuzimanju su prisustvovali ministar obrane Mario Banožić, kao i predsjednik RH Zoran Milanović.

 

Komentari