Banožić na sjednici Vade: Nabava Rafalea, završetak opremanja Patria, nastavak izgradnje patrolnih brodova i protupožarna sezona

Foto: MORH / J. Kopi

Vlada RH usvojila je Godišnje izvješće o obrani za 2020. i Nacrt konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Hrvatsko-njemačkog sporazuma o gostujućim snagama.

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je na 72. sjednici Vlade Republike Hrvatske. Vlada je usvojila je Godišnje izvješće o obrani za 2020. i Nacrt konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Hrvatsko-njemačkog sporazuma o gostujućim snagama, nakon čega će isti biti upućeni Hrvatskom saboru na raspravu i donošenje, priopćili su iz MORH-a.

Ministar obrane Mario Banožić tom prigodom je rekao kako se Godišnje izvješće o obrani podnosi Hrvatskom saboru u skladu sa Zakonom o obrani, te se na taj način zastupnicima i javnosti omogućuje uvid u aktivnosti područja obrane u 2020. godini.

„Izvješće je tematski strukturirano, kao prikaz aktivnosti, razvoja obrambenih sposobnosti te strukture obrambenih resursa i ostvarenja ključnih razvojnih projekata i prioriteta“, rekao je, podsjetivši da su tijekom godine nastavljeni projekti opremanja i modernizacije Hrvatske vojske unatoč izazovima uzrokovanim pandemijom.



Projekt VBA Rafale, OOB Omiš i BOV Patria

U tom kontekstu spomenuo je neke od projekata, Odluku Vlade o nabavi višenamjenskog borbenog aviona od Francuske Republike, nastavak projekta izgradnje četiri obalna ophodna broda te završetak opremanja borbenih oklopnih vozila Patria s daljinski upravljanom oružanom stanicom.

Poboljšani uvjeti vojnika

Isto tako, istaknuo je kako su uspješno održavani poboljšani uvjeti života i rada vojnika, dočasnika i časnika, dostignuti u prethodnim godinama mandata Vlade, te da je nakon trideset godina postojanja i transformacije obrazovnog sustava Hrvatska vojska dobila Sveučilište obrane i sigurnosti.

„Iako su zbog sprječavanja širenja koronavirusa, tijekom 2020. otkazane neke aktivnosti, nije dovedeno u pitanje izvršenje misije Hrvatske vojske – zaštita suvereniteta i neovisnosti Republike Hrvatske te obrana njezine teritorijalne cjelovitosti“, rekao je Banožić.

Pomoć cvilinim institucijama

Istaknuvši da su Hrvatski vojnici spremni za provedbu Ustavom definiranih zadaća, ministar se osvrnuo i na veliku pomoć Hrvatske vojske zdravstvu i stanovništvu u pandemiji koronavirusa, tijekom razornih potresa koji su pogodili Zagrebačko područje i Banovinu te u okviru protupožarne sezone.

„Hrvatska vojska pokazala da je uvijek spremna pomoći građanima“, naglasio je ministar Banožić.

Sporazum s Njemačkom

Vezano za Nacrt konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Hrvatsko-njemačkog sporazuma o gostujućim snagama, ministar Banožić je istaknuo kako je riječ o Zakonu kojim se potvrđuje navedeni Sporazum iz lipnja ove godine, a čija je svrha uspostavljanje pravnog okvira za provedbu aktivnosti vezanih za ulazak, boravak i izlazak pripadnika oružanih snaga dviju država na državnom području. „Dobri odnosi između Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke u području obrane nastavak su dobre suradnje dviju država i u ostalim područjima u održavanju mira i stabilnosti u Europi“, rekao je.

Protupožarna sezona

U okviru sjednice Vlade ministar Banožić izvijestio je o dosadašnjem angažmanu Oružanih snaga Republike Hrvatske u gašenju požara u Republici Hrvatskoj te o pružanju humanitarne pomoći u gašenju požara u inozemstvu u ovoj godini. Ministar je rekao da su snage Hrvatske vojske koje su angažirane u gašenju požara tijekom požarne sezone, u stalnoj spremnosti za intervenciju, te da su za provedbu zadaća osigurani protupožarni zrakoplovi s osposobljenim posadama i letačko-tehničkim osobljem te do 200 pripadnika Hrvatske vojske u spremnosti kao dodatne snage.

Uz angažman na požarištima u Hrvatskoj, gdje su protupožarne zračne snage u drugoj fazi Protupožarne sezone, od 15. lipnja do danas 19. kolovoza, odgovorile na 193 zahtjeva Hrvatske vatrogasne zajednice za gašenjem požara, protupožarne zračne snage bile su šest puta angažirane na gašenju požara i u inozemstvu i to dva puta na temelju zahtjeva rescEU, u Republici Turskoj i Helenskoj Republici te četiri puta Bosni i Hercegovini.

„Ovom prigodom zahvaljujem našim protupožarnim zračnim snagama na uloženim naporima te dobro obavljenom poslu što uvijek pridonosi ugledu Hrvatske vojske i Republike Hrvatske, a ujedno zahvaljujem i našim kopnenim snagama i našim vatrogascima na zadaćama u protupožarnoj sezoni“, poručio je ministar Banožić.

Komentari