Banožić: Državni stanovi ponudit će se onima čiji su domovi oštećeni u potresu

Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Ministar državne imovine Mario Banožić kazao je u četvrtak da država za sada raspolaže s trideset stanova u svom vlasništvu u koje se mogu useliti obitelji kojima su potresu oštećeni domovi, te da će ta brojka nakon procjene sigurnosti ostale imovine, biti i veća.

“Za trideset stanova uspjeli smo utvrditi da su sigurni za stanovanje. Od toga smo deset već opremili, deset ćemo opremiti do kraja tjedna, a deset ćemo imati spremno do ponedjeljka”, kazao je ministar Banožić nakon sjednice Vlade.

Rekao je da je ministarstvo Nacionalnom stožeru civilne zaštite predložilo da im da popis osoba po kojima bi trebali biti dodijeljeni stanovi u državnom vlasništvu, istaknvuši da će brojka dostupnih stanova biti veća nakon procjene sigurnosti imovine.

Naveo je da se 2160 nekretnina kojima je država vlasnik ili suvlasnik, nalaze u nultoj, prvoj te dijelu druge zone Zagreba koje su pogođene potresima 22. ožujka. Od toga, 1416 nekretnina su poslovni prostori, odnosno 744 su stanovi, a službenici su uspjeli obići jednu trećinu tih nekretnina.



“U jednoj trećini koju smo za sada uspjeli obići, za 30 stanova uspjeli smo utvrditi da su sigurni za stanovanje. Od toga smo 10 opremili, 10 ćemo opremiti do kraja tjedna, a 10 ćemo imati spremno do ponedjeljka, što smo predložili i stožeru civilne zaštite da nam dostavi popis osoba po nekim prioritetima kojima bi trebali biti dodijeljeni stanovi”, ustvrdio je Banožić.

Upitan o gospodarskim mjerama pomoći gospodarstvu zbog krize izazvane koronavirusom, Banožić je istaknuo da je Ministarstvo državne imovine donijelo odluku o tromjesečnoj odgodi plaćanja zakupnina za nekretnine u državnom vlasništvu, a da Vlada priprema novi paket mjera za pomoć gospodarstvu koji će uključivati i mjere koje se odnose na državne nekretnine.

Na pitanje je li primjereno da Narodne novine svojim djelatnicima isplaćuju uskrsnice u tim okolnostima, Banožić je kazao da je u tijeku komunikacija sa svim trgovačkim društvima koja se nalazi na popisu tvrtki od strateškog interesa za Hrvatsku.

Uprava Narodnih novina isplatila svojim zaposlenicima Uskrsnicu: To je socijalna mjera

Na dodatno pitanje hoće li država tražiti da se ne isplate uskrsnice, Banožić je kazao da će “to biti poruka tim tvrtkama”.

Komentari