Bannon se predao američkim vlastima

profimedia

Steve Bannon, dugogodišnji savjetnik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, u ponedjeljak se predao vlastima, tri dana nakon što je protiv njega podignuta optužnica jer je odbio surađivati s istragom o smrtonosnom napadu na Kapitol.

Bannon se predao u ponedjeljak u 9:30 po lokalnom vremenu u washingtonskom uredu FBI-ja. Optužen je jer nije htio dati informacije odboru američkog Kongresa koji istražuje smrtonosni upad Trumpovih pristaša na američki Kapitol 6. siječnja.

Prije ulaska u instituciju Bannon je, gledajući izravno u kameru koja je uživo prenosila događaj na konzervativnoj društvenoj mreži GETTR, pozvao svoje pobornike da ostanu usredotočeni.

– Rušimo Bidenov režim. Želim da ostanete usredotočeni. Ovo sve je samo buka, rekao je Bannon.



Bannon je optužen po dvije točke, zbog odbijanja da se pojavi pred istražnim odborom i jer nije htio predati dokumente.

Zbog nepoštivanja Kongresa prijeti mu kazna od godine zatvora ili 1000 dolara, objavilo je ministarstvo pravosuđa. Pred sudom bi se prvi put trebao pojaviti kasnije u ponedjeljak.

Članovi odbora smatraju da bi proces protiv Bannona mogao motivirati druge svjedoke, poput bivšeg predstojnika Trumpovog ureda Marka Meadowsa, da svjedoče.

Bannon je jedan od više od 30 ljudi bliskih bivšem republikanskom predsjedniku koji su pozvani da svjedoče pred odborom Zastupničkog doma o događajima koji su prethodili upadu Trumpovih pristaša u središte američke demokracije 6. siječnja, u vrijeme dok je Kapitol potvrđivao izbornu pobjedu Joea Bidena.

U nasilju koje je uslijedilo živote je izgubilo četvero ljudi, a ozlijeđeno je više od stotinu policajaca. Četvero policajaca koji su čuvali Kapitol kasnije je počinilo samoubojstvo.

Komentari