BANDIĆEVU RASIPNIŠTVU DOŠAO KRAJ? Gradskoj blagajni nedostaje milijardu kuna

Manjak u proračunu Grada Zagreba krajem prošle godine premašio je milijardu kuna. Pročelnica Gradskog ureda za financije Daniela Juroš Pečnik poslala je hitan dopis Milanu Bandiću, njegovim zamjenicama Oliveri Majić i Jeleni Pavičević Vukčević, ali i pročelnicima svih gradskih tijela.

Od njih hitno traži striktno ograničavanje potrošnje, nepreuzimanje novih obaveza, preispitivanje socijalnih i ostalih prava te pronalaženje drugih oblika financiranja.

‘Apsolutno neracionalno upravljanje financijama’

O tome što misle o manjku financija u gradskom proračunu upitali smo nekoliko zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Zastupnik HNS-a u Gradskoj skupštini Tomislav Stojak ističe kako se “već dulje vrijeme upozorava na neodrživo stanje gradskih financija, a dopis koji je objavljen u medijima samo je nastavak priče o apsolutno neracionalnom upravljanju financijama Grada Zagreba od strane gradonačelnika”.

Stojak naglašava kako to, nažalost, nije novost. “U Gradskoj Skupštini neprekidno upozoravamo da su apsolutno nedovoljne financijske aktivnosti na prihodovnoj strani proračuna i da troškovi unutar proračuna rastu. Rupa u proračunu je, nažalost, prešla milijardu kuna. To je nešto što ovakvim načinom politike može dovesti do još većeg minusa u proračunu i bojim se nesagledivih posljedica za normalni život građana Zagreba. Kroz proračun se ostvaruju i financiraju dnevne aktivnosti Zagrepčana, od dječjih vrtića, škola do domova zdravlja”, rekao je Stojak.



Na upit o tome što misli kako će se odvijati projekti za koja su dobivena sredstva iz fondova EU-a, Stojak je rekao kako je premalo takvih projekata. “Da ih je više tada bi mnogo više financijskih sredstava ostalo na raspolaganju u proračunu”, istaknuo je Stojak. Naglasio je „najbolji/najgori” primjer gdje nismo koristili europska sredstva, a to je sljemenska žičara. “Podignuli smo golemi kredit od 537 milijuna kuna, a za to smo 85 posto sredstava mogli dobiti iz europskih fondova. Nažalost, sve ćemo platiti iz našeg proračuna”, istaknuo je Stojak.

Grad se ponaša kao “pijani milijarder”

Na izjavu pročelnice za financije Grada Zagreba osvrnuo se i zastupnik SDP-a u Gradskoj skupštini Matej Mišić. On je rekao kako je ta izjava ista kao i njezina prošlogodišnja izjava, ali ipak još dramatičnija.

“Naime, prošle godine u ovo isto doba, pročelnica je poslala vrlo sličan dopis zbog kojeg smo čak tražili točku dnevnog reda na sjednici Gradske skupštine da se raspravi o tome i o financijama. Tada je bilo pitanje žičare i način na koji će se ona financirati”, rekao je Mišić. Dodao je kako je činjenica da se Grad ponašao kao „pijani milijarder”, a očito je da prihodi ne prate potrošnju Grada.

Govoreći o projektima, Mišić je rekao kako je problem u lošim projektima te istaknuo jedan takav – Ljeto na Savi na koji je Grad potrošio 11 milijuna kuna. Spomenuo je i nastavak nekontroliranog zapošljavanja u gradskoj upravi. “Svake godine dobivamo izvještaj o povećanju broju zaposlenih u gradskoj upravi. To su dvije ključne problematične stvari uz koje se veže i nekontrolirano zaduživanje Grada. Nemojmo zaboraviti da se Grad svake godine zadužuje za 350 milijuna kuna. A posljednje zaduženje je za žičaru od više od pola milijuna kuna za što je dignut kredit preko ZET-a”, istaknuo je Mišić.

Rješenje problema vidi u racionalizaciji u svim gradskim uredima. Jedno od toga je prestanak izvođenja projekata od kojih Grad i Zagrepčani nemaju nikakve koristi. Mišić smatra da treba napraviti strategiju upravljanja gradskom imovinom. Naime, postoji mnogo neiskorištenih gradskih prostora koji se ne prodaju, ne koriste, a ni ne daju se u najam. To je potpuno neiskorišteni resurs.

“Svi veći gradski projekti financiraju se kroz kreditna zaduživanja. Znamo da u Gradu posljednjih godina većih projekata nije bilo. Dogradnja neke škole nije takav projekt. Veliki projekti su bili samo rotor, financiran iz sredstava EU, a drugi sljemenska žičara koja se financira kreditom ZET-a. Velikih projekata u gradu Zagrebu jednostavno – nema”, zaključio je Mišić.

Gozbi je došao kraj

I nezavisni zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek na svoj osebujan način prokomentirao je proračunski manjak.

“Očito je gozbi došao kraj. Na tanjuru više nema ničega i nemamo se čime gostiti, nemamo što dijeliti i to je zapravo rezultat ovakvog upravljanja gradonačelnika posljednjih dvadesetak godina. Već i prošle godine imali smo sličan dopis iste pročelnice koja je upozoravala na iste stvari, no nažalost, nije bilo adekvatne reakcije. Naime, od prošle godine, osim što je gradonačelnik počeo razmatrati eventualno smanjenje određenih socijalnih prava kao što je mjera roditelj – odgojitelj, dodatno je zaduživao grad i nažalost sada ćemo se naći u situaciji kada više nećemo moći financirati velike ključne projekte osim, ako se ne osiguraju sredstvima iz fondova EU-a”, rekao je Petek.

I on je spomenuo preveliki broj zaposlenih u gradskoj upravi i Zagrebačkom holdingu. “Samo je za vrijeme koalicije HDZ-a i Milana Bandića u Gradu i u Zagrebačkom holdingu  zaposleno više od 1500 novih djelatnika, no nažalost, kvaliteta usluge nije se poboljšala”, istaknuo je Petek i dodao kako je tu riječ o klasičnom „uhljebljivanju” koji se i danas odvija na mnogo razina.

Rješenje problema u proračunskom manjku vidi u saniranju financija, ali pritom izražava sumnju da se to može dogoditi dok je Milan Bandić gradonačelnik. “Hoće li doći do nekakvih izvanrednih situacija, recimo uskraćivanje potpore od strane HDZ-a, to će se tek vidjeti. Ukoliko se to ne dogodi do svibnja ove godine, ulazimo u zadnju godinu mandata, a zakon jasno govori o mjesnoj samoupravi da se tada ne može izaći na izbore. Oni redovni održat će se u svibnju 2021.godine i bit će to prva prilika da građani iskažu svoje sve veće nezadovoljstvo zbog ovakvog načina upravljanja Gradom. Proračunski manjak brutalno dokazuje koliko je to upravljanje u proteklih 19 godina bilo loše”, zaključio je Petek.

DRAMATIČNO PISMO ŠEFICE FINANCIJA GRADA ZAGREBA: Uvedite uštede, minus u proračunu prešao je milijardu kuna

Komentari