Bandićeva stranka zaključila godinu s minusom od gotovo dva milijuna kuna, HDZ u najvećem plusu

Damir Krajac / CROPIX

Stranka zagrebačkog gradonačelnika BM365 prošlu je godinu zaključila s minusom od 1,68 milijuna, a HDZ je u plusu od gotovo 4 milijuna kuna. Najviše je u 2019., kad su održani euro parlamentarni i predsjednički izbori, potrošeno za usluge, pokazuju godišnja financijska izvješća parlamentarnih stranaka.

Najveći dio ukupnih prihoda parlamentarnih stranaka, s izuzetkom onih novih, osnovanih nakon izbora, dolazi iz proračuna. Proračunska sredstva čine gotovo 100 posto ukupnih prihoda manjih stranaka poput HDS-a, HSLS-a, Promijenimo Hrvatsku, SNAGA-e, ali i Mosta.

HDZ je naplatio uvjerljivo najviše članarina, preko 8 milijuna kuna, a slijedi SDP s 1,5 milijuna kuna. HDZ je skupio i najviše donacija, a većina stranaka u prošloj je u 2019., kad su održani europski parlamentarni i predsjednički izbori, skupila više donacija nego prethodne, 2018. godine. Izuzetak su HNS, HSU, Most, HSLS i Neovisni za Hrvatsku.

Državno izborno povjerenstvo

Što se rashodovne strane tiče – najveći dio materijalnih rashoda uložen je u usluge, najviše za promidžbu i informiranje, reprezentaciju, zakupnine i najamnine. Najveće izdatke za zaposlene imao je HDZ, više od 10 milijuna kuna, a potom SDP s upola manjim iznosom, a ove dvije stranke imaju i najveći broj zaposlenih, HDZ 74, SDP 47 radnica_ka. HDZ je imao i najveće troškove naknada osobama izvan radnog odnosa (1,67 milijuna kuna), dok je SDP prema ovom kriteriju na trećem mjestu, iza stranke BM 365 koja je vanjskim suradnicima lani isplatila nešto više od pola milijuna kuna, piše Gong.



Komentari